Η κατάρρευση της Monarch σημαίνει το τέλος των low cost αεροπορικών εταιρειών; Ειδικός εξηγεί

Πώς ο "πόλεμος τιμών" δυσκολεύει τη ζωή των επιβατών - Πρώτη Ανάρτηση 03-10-2017 13:46

Η κατάρρευση της Monarch σημαίνει το τέλος του low cost;

Οι βρετανικές αρχές έχουν επιδοθεί σε έναν «ξέφρενο» αγώνα, ώστε να καταφέρουν να φέρουν πίσω στη Βρετανία χιλιάδες ταξιδιώτες, μετά την κατάρρευση της αεροπορική εταιρίας «Monarch Airlines», η οποία τη Δευτέρα ακύρωσε όλες τις πτήσεις της. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ακύρωσε πάνω από 300.000 μελλοντικές κρατήσεις, ζητώντας συγγνώμη από τους πελάτες και τους εργαζόμενούς της.

Τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, αναγκάζοντας τις αρμόδιες αρχές να οργανώσουν τη μεγαλύτερη - και ακριβότερη - επιχείρηση επαναπατρισμού στη χώρα εν καιρώ ειρήνης. Η επιχείρηση θα κοστίσει στην αγγλική κυβέρνηση 60 εκατομμύρια λίρες (πάνω από 67 εκ. ευρώ). Η πρώτη από τις 700 έκτακτες πτήσεις που οργάνωσε η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας προσγειώθηκε χθες, Δευτέρα, στο αεροδρόμιο Gatwick «επαναπατρίζοντας» ταξιδιώτες που είχαν πάει να διασκεδάσουν στο νησί Ibiza, της Ισπανίας.

 

Η απόφαση αυτή της εταιρείας άφησε ξεκρέμαστους περίπου 110.000 επιβάτες, που βρίσκονται ήδη στους – εκτός Βρετανίας – προορισμούς τους. Συνολικά αναμένεται να επηρεαστούν 860.000 επιβάτες (οι 750.000 εξ΄ αυτών με μελλοντικές κρατήσεις). Την ίδια στιγμή 2.100 άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι.

Tο star.gr επικοινώνησε με τον κ. Loizos Heracleοus, καθηγητή Στρατηγικής στο Warwick Business School, ειδικό στα θέματα της αεροπορικής βιομηχανίας, ώστε να ρίξει φως στο νέο αυτό περιστατικό, μόλις μερικές ημέρες μετά την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων από την ανταγωνιστική της Monarch, Ryanair.

 

«H χρεοκοπία της Monarch Airlines δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της πτώσης της επίδοσης της εταιρείας ήδη από το 2014, όταν χρειάστηκε να σωθεί οικονομικά από την Greybull Capital», εξηγεί ο Heracleous. «Αν κι επιχειρήθηκε η αύξηση των κερδών της εταιρείας και η μείωση του κόστους συντήρησης, με περικοπές μισθών και απολύσεις, τελικά τα έξοδα της Monarch παρέμειναν ιδιαίτερα ψηλά, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της (πχ. της Ryanair). Αυτό έκανε την αεροπορική ευάλωτη σε ‘πολέμους τιμών’, στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τομέα των low cost εταιρειών».

Όπως αναφέρει ο Heracleous, «η Monarch άρχισε να ψάχνει πώς μπορεί να αυξήσει την κλίμακά της το 2015, ενώ ήδη από τότε έπεσε στο τραπέζι η ιδέα της εξαγοράς της από κάποια άλλη low cost αεροπορική. Όμως, τίποτα δεν έγινε τελικά και η εταιρεία βρέθηκε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Δε θα μπορούσε να επιβιώσει στον χώρο αυτόν, χωρίς δυνατό brand και αποδοτικότητα».

Για ακόμα μία φορά, μέσα σε περίπου 10 ημέρες, χιλιάδες επιβάτες ταλαιπωρούνται, βλέποντας τις κρατήσεις τους να ακυρώνονται. Σε χειρότερη θέση βρίσκονται εκείνοι που δεν μπορούν να επιστρέψουν καν στη χώρα τους, εξαιτίας της κατάρρευσης της Monarch. «Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το ότι τόσοι πολλοί επιβάτες επηρεάστηκαν, ωστόσο λογικές μειώσεις τιμών και μεγαλύτερη σταθεροποίηση μπορούν να αποδειχθούν πολύ βοηθητικές για τις low cost αεροπορικές εταιρείες. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη υπάρχει κορεσμός στη συγκεκριμένη βιομηχανία», λέει ο καθηγητής.

 

Μαρία Ανδρικάκη

m.andrikaki@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top