Έγγραφο Ευρωβουλής για Βrexit: Μεταβατική περίοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο με ενεργές τις 4 ελευθερίες

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Έγγραφο Ευρωβουλής για Βrexit

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπραγματεύεται το τρέχον διάστημα ένα ψήφισμα σχετικά με την "κατάσταση των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο", το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί κατά την επόμενη σύνοδο ολομέλειας του Στρασβούργου τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με προπαρασκευαστικό εσωτερικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του ΚΥΠΕ, η μεταβατική περίοδος, που ζήτησε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ''μπορεί να σημαίνει μόνο τη συνέχιση του συνόλου του «κοινοτικού κεκτημένου» που συνεπάγεται την πλήρη εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών (μετακίνηση πολιτών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και αγαθών), χωρίς περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών, επιβάλλοντας νέες προϋποθέσεις και η μετάβαση μπορεί να προβλεφθεί μόνο υπό την πλήρη αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου".

Σύμφωνα με προπαρασκευαστικό έγγραφο του ΕΚ, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του ΚΥΠΕ τα κυριότερα στοιχεία του ψηφίσματος είναι τα εξής:

- Επαναβεβαίωση της ενότητας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ γύρω από τη γραμμή που διατύπωσαν οι διαπραγματευτές της ΕΕ και βασικές αρχές, παραπέμποντας στις κύριες πράξεις που εγκρίθηκαν ·

- Δέσμευση προς την Πρωθυπουργό Μέι σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις της, αναφέροντας ένα μέρος των δεσμεύσεών της στο ψήφισμα, επιμένοντας παράλληλα σε διευκρινίσεις σε βασικά ζητήματα (σύμφωνα με τις ίδιες γραμμές με την Κομισιόν).

- Επαναλαμβάνει ότι η σταδιακή προσέγγιση των διαπραγματεύσεων είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (πρέπει να σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά τους όρους της απόσυρσης πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου).

- Επιμένει στο αδιαίρετο της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης και πρέπει να διασφαλιστεί η συνοχή και η ακεραιότητα της έννομης τάξης της ΕΕ. Υπογραμμίζει δε την κύρια διαφορά μεταξύ της θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου και της θέσης της ΕΕ (λαμβανομένων υπόψη τόσο των εγγράφων θέσης που δόθηκαν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και των βασικών στοιχείων της ομιλίας του Μαΐου) και τονίζει τις βασικές προτεραιότητες του Κοινοβουλίου για τα τρία βασικά ζητήματα της απόσυρσης.

Σε ό,τι αφορά τους πολίτες, υπογραμμίζει ότι στη συμφωνία θα πρέπει να ενσωματωθεί το σύνολο των κανόνων της ΕΕ όπως ορίζονται στη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να διασφαλίσει τη διατήρηση της πλήρους σειράς δικαιωμάτων που απολαμβάνουν σήμερα οι πολίτες, ώστε να μην υπάρξει ουσιώδης μεταβολή της θέσης τους και να διασφαλίσει την αμοιβαιότητα, την ισότητα, τη συμμετρία και την απαγόρευση των διακρίσεων για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφορικά με το Δικαστήριο της ΕΕ, το έγγραφο του κοινοβουλίου σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η νομολογία του είναι άμεσα εφαρμοστέα και εκτελεστή στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή και η ακεραιότητα της έννομης τάξης της ΕΕ.

"Το ΔΕΕ πρέπει να παραμείνει η μοναδική και αρμόδια αρχή για την ερμηνεία της νομοθεσίας της ΕΕ και της συμφωνίας απόσυρσης", αναφέρει το ΕΚ.

Σε σχέση με την Ιρλανδία, το ΕΚ επιμένει στην ανάγκη να βρεθεί μια μοναδική, αποτελεσματική και εφαρμόσιμη λύση που να αποτρέπει τη σκλήρυνση των συνόρων, να διασφαλίζει την πλήρη τήρηση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής σε όλα τα μέρη της, ευθυγραμμίζεται με το δίκαιο της ΕΕ και να εγγυάται πλήρως την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης.

Σχετικά με τον οικονομικό διακανονισμό επαναβεβαιώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις οικονομικές του υποχρεώσεις ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως αυτές που απορρέουν από την απόφαση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και την απόφαση περί ιδίων πόρων του 2014, οι οποίες περιλαμβάνουν, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε μεταβατική περίοδο, τις εκκρεμείς αναλήψεις υποχρεώσεων της ΕΕ, καθώς και τα μερίδιά της για ενδεχόμενες υποχρεώσεις και τα έξοδα της ίδιας της απόσυρσης.

Το ΕΚ απαιτεί ουσιαστική πρόοδος σε αυτόν τον τομέα προτού αρχίσουν συζητήσεις για άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Επιπλέον υποστηρίζει το γεγονός ότι η μεταβατική περίοδος μπορεί να είναι μόνο η συνέχιση του συνόλου του «κοινοτικού κεκτημένου» που συνεπάγεται την πλήρη εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών (μετακίνηση πολιτών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και αγαθών), χωρίς περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών, επιβάλλοντας νέες προϋποθέσεις και η μετάβαση μπορεί να προβλεφθεί μόνο υπό την πλήρη αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Καλεί δε το Συμβούλιο να δηλώσει ότι δεν έχει επιτευχθεί "επαρκής πρόοδος" (εκτός εάν σημειωθεί σημαντική πρόοδος και στους τρεις τομείς κατά τη διάρκεια των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top