Αποκάλυψη μετά από 2.000 χρόνια: Η μυστική πόλη που έχτισε ο Μ.Αλέξανδρος και το μυστικό της CIA

Ο Μ. Αλέξανδρος έχτισε μια πόλη-κλειδί ανάμεσα σε Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Συρία

Η CIA γνώριζε ένα μυστικό για τον Μέγα Αλέξανδρο αλλά το κρατούσε καλά κρυμμένο για δεκαετίες. Μα, μπορεί να έχει η CIA σχέση με πληροφορίες που αφορούν στο Μέγα Αλέξανδρο;  Η απάντηση είναι “ναι” όσο κι αν ακούγεται ως θεωρία συνωμοσίας.

Πιο συγκεκριμένα, πριν λίγο καιρό ήρθε στο φως μια μεγάλη ανακάλυψη. Οι αρχαιολόγοι από το Ιράκ και τη Μεγάλη Βρετανία έφεραν στο φως μια πόλη-κλειδί στην πορεία των κατακτήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πρόκειται  για μια πόλη που χτίστηκε είτε για την προετοιμασία της μεγάλης μάχης στα Γαυγάμηλα, είτε μετά από αυτή για την εδραίωση της κυριαρχίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή. Η πόλη αυτή φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία.

Η CIA και το μυστικό της πόλης

Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν από παλιά ότι στη θέση Νταρμπάντι Ράνια, στην τεχνητή λίμνη Ντουκάν στον ποταμό μικρό Ζάμπ υπάρχουν αρχαία. Το σημείο ήταν ανέκαθεν στρατηγικής σημασίας, όμως η ιστορία του δεν είχε αποδειχθεί με στοιχεία.

Πρόκειται για μια θέση κοντά στο χωριό Γαυγάμηλα, όπου έγινε η ιστορική μάχη που έδωσε στον Αλέξανδρο το θρόνο της Περσικής Αυτοκρατορίας και λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα Άρβυλα τη σημερινή Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ιστορικά η θέση δεν είχε καμία σημασία για τη CIA. Οι Αμερικανοί ωστόσο ήθελαν να γνωρίζουν τα πάντα για την περιοχή που βρίσκεται σε ένα σημείο κλειδί ανάμεσα σε Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Συρία και έτσι από τη δεκαετία του 1960 είχαν βάλει μπροστά την επιχείρηση ‘’Corona’’ για την πλήρη χαρτογράφησή της.

Έτσι, κατασκοπευτικοί δορυφόροι μπήκαν και κατέγραψαν τα πάντα. Στις εικόνες από το στρατηγικής σημασίας σημείο φαίνεται ολοκάθαρα ότι στο πέρασμα Καλάτγκα Νταρμπάντ υπάρχουν ενδείξεις αρχαίας πόλης. Άλλωστε η ονομασία Καλάτγκα Νταρμπάντ σημαίνει στην κουρδική γλώσσα κάστρο στο ορεινό πέρασμα.

Οι δεκαετίες πέρασαν και τα στοιχεία της CIA αποχαρακτηρίστηκαν. Ωστόσο, έφτασαν ως τα χέρια των ειδικών του Βρετανικού Μουσείου, οι οποίοι γνώριζαν την σημασία της περιοχής την περίοδο των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Όταν είδαν τις εικόνες πάρθηκε η απόφαση για έρευνα, η οποία ωστόσo ξεκίνησε 20 χρόνια μετά.

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν drones για να οριοθετήσουν την περιοχή μέσα στην οποία θα έκαναν την έρευνά τους. Έτσι προέκυψαν τα αποτελέσματα που οδήγησαν στην αποκάλυψη της αρχαίας πόλης που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Στο σχεδιάγραμμα των ειδικών φαίνεται ξεκάθαρα το εξωτερικό τείχος, αλλά και η ακρόπολη, όπως επίσης και εγκαταστάσεις για την παραγωγή κρασιού, αλλά και ναοί. Στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί ελληνικά νομίσματα και αγάλματα.

Ο John MacGinnis,  επικεφαλής της ομάδας στο πεδίο, δήλωσε στους Times: «Είναι ακόμη νωρίς, αλλά πιστεύουμε πως ήταν μια πόλη γεμάτη κόσμο, στον δρόμο από το Ιράκ προς το Ιράν».

 

Video: Ιndependent.com

Φωτό: British Museum

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top