Συνασπισμό «Τζαμάικα» προτιμούν οι Γερμανοί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

Θα επιμείνει σε συνομιλίες με το SPD δήλωσε η Μέρκελ

Ένας συνασπισμός «Τζαμάικα», ανάμεσα δηλαδή στους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές, στους Φιλελεύθερους και στους Πράσινους φαίνεται να είναι ο επικρατέστερος στις επιθυμίες των Γερμανών, μετά και από την ανακοίνωση των Σοσιαλδημοκρατών ότι θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το Ινστιτούτο Infratest dimap για το τηλεοπτικό δίκτυο ARD, το 31% των ερωτηθέντων προτιμά έναν μεγάλο συνασπισμό ανάμεσα στο SPD και το CDU, ενώ το 57% προτιμά τον συνασπισμό «Τζαμάικα».

Μάλιστα σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός, το 26% των ερωτηθέντων προκρίνει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ το 65% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.

Το 59% επίσης θεωρεί ότι καλά κάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες και δεν συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση, ενώ το 33% έχει αντίθετη γνώμη.

Στην ερώτηση αν το SPD θα επιμείνει στην απόφαση αυτή ή θα αλλάξει γνώμη, το 59% απαντά ότι θα παραμείνει και το 30% ότι θα αλλάξει.

Όσον αφορά στο ποιος έχει την ευθύνη για τις απώλειες που κατέγραψαν τα δύο μεγάλα κόμματα, το 27% απαντά η Άνγκελα Μέρκελ, το 65% το CDU, το 36% o Horst Seehofer, το 56% το CSU, το 28% ο Μάρτιν Σουλτς και το 67% το SPD.

Τέλος το 17% θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία των κομμάτων με το ακροδεξιό AfD, το 47% απαντά ότι θα πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση και το 33% απορρίπτει κάθε συνεργασία.

Την ίδια ώρα η Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, αλλά και με τους Σοσιαλδημοκράτες, με στόχο να σχηματιστεί μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top