Άνοιξαν οι κάλπες στο Ιράκ! Αποφασίζουν για την ανεξαρτησία τους οι Κούρδοι

Υπό τις απειλές της Τουρκίας

Στις 08:00 τοπική ώρα άνοιξαν οι κάλπες στο βόρειο Ιράκ και ξεκίνησε η ψηφοφορία για το κρίσιμο δημοψήφισμα στο οποίο οι Κούρδοι  θα αποφασίσουν για την ανεξαρτησία τους.

Πολιτικοί και διεθνείς αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι θα επικρατήσει το «ναι» παρά τις έντονες πιέσεις και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθεί 72 ώρες από το κλείσιμο της κάλπης στις 18:00 το απόγευμα.

Με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων και ένα αυτόνομο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ αναμένεται να αλλάξει η γεωπολιτική σκακιέρα και να δημιουργηθούν νέα δεδομένα σε μια εύφλεκτη περιοχή σε Ιράκ, Ιράν, Συρία και Τουρκία, όπου ο έλεγχος των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί πεδίο ερίδων ανάμεσα στα κράτη αυτά.

Η Άγκυρα άλλωστε δεν έχει κρύψει τον εκνευρισμό της για το σημερινό δημοψήφισμα, με το υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα και το θεωρεί κενό και άκυρο.

Όπως σημειώνει η Τουρκία, το δημοψήφισμα αυτό θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και ξεκαθαρίζει ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εάν κρίνει ότι απειλείται η ασφάλειά της.

Τέλος κάλεσε τους Τούρκους που μένουν στις κουρδικές περιοχές του Βόρειου Ιράκ να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό την περιοχή αν δεν έχουν υποχρεώσεις εκεί. 

Πηγή φωτό: AP

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top