Exit poll: Με 33,5% μπροστά η Μέρκελ - Θρίαμβος του ακδροδεξιού AfD

Ιστορικό χαμηλό για τον Μάρτιν Σουλτς - Νέα Ενημέρωση 22:35

Αν και είναι ξεκάθαρη η πρωτιά της στις γερμανικές εκλογές, η Άγκελα Μέρκελ εμφανίζεται αποδυναμωμένη. Οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν σχεδόν 9 μονάδες συγκριτικά με τα αποτελέσματα του 2013, όταν αναδείχτηκαν πρώτη δύναμη με ποσοστό 41,5%.

Τα πρώτα exit polls δίνουν πρώτο το κόμμα τους Χριστιανοδημοκράτες με 33,5.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι σοσιαλδημοκράτες με 20%, ποσοστό που είναι ιστορικό χαμηλό.

Ακολουθούν οι θριαμβευτές των φετινών εκλογών, «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), με 13,5%. Αν η Άγκελα Μέρκελ σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες, τότε το AfD θα αποτελέσει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Μένει να δούμε αργά το βράδυ της Κυριακής αν το exit poll θα επαληθευτεί.

Οι πρώτες δηλώσεις 

Η Άγκελα Μέρκελ, στις πρώτες της δηλώσεις μετά τα exit polls, εξέφρασε τον προβληματισμό της για την είσοδο του ακροδεξιού AfD στη Βουλή.

«Δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά. Ελπίζαμε σε καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε ότι είχαμε μια δύσκολη περίοδο την προηγούμενη τετραετία. Έχουμε παραμείνει το ισχυρότερο κόμμα. Έχουμε την εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση και χωρίς εμάς δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Για αυτό θέλω κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τους ψηφοφόρους που μας εμπιστεύθηκαν, όλους τους βοηθούς και την Νεολαία του κόμματος. Συνεργαστήκαμε πολύ καλά. Θέλω να προσθέσω ότι μετά από 12 χρόνια διακυβέρνησης, είναι επιτυχία ότι παραμένουμε πρώτη δύναμη. Το πρόβλημα είναι ότι το Afd μπαίνει στη Βουλή. Θα πρέπει να γίνει μια βαθιά ανάλυση, για να ξανακερδίσουμε τους ψηφοφόρους».

Συγχαρητήρια στο AfD από τη Μαρίν Λεπέν

Η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, έσπευσε μέσω Twitter να συγχαρεί τους συμμάχους της στη Γερμανία για τον θρίαμβό τους και την είσοδό τους στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Μπράβο στους συμμάχους μας του AfD για αυτό το ιστορικό ποσοστό! Είναι ακόμη ένα σημάδι ότι οι πολίτες της Ευρώπης ξυπνούν» έγραψε για την Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top