Χάνονται οι ελπίδες στο Μεξικό! Μάλλον δεν υπάρχουν άλλα ζωντανά παιδιά στο σχολείο-Στους 272 οι νεκροί

Συνεχίζουν τις προσπάθειες τα σωστικά συνεργεία

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Μεξικό, όπου ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 272 τρεις ημέρες μετά από το φονικό σεισμό των 7,1 Ρίχτερ.

Την Τρίτη, τα μεξικανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι εντοπίστηκε ένα μικρό κοριτσάκι ζωντανό κάτω από τα χαλάσματα του σχολείου, κάτω από τα οποία θάφτηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι, κάτι όμως που διέψευσαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι μεξικανικές αρχές. Τελευταία δημοσιεύματα αποκάλυψαν ότι δεν υπήρξε ποτέ ζωντανό κοριτσάκι κάτω από τα χαλάσματα, προκαλώντας θυμό κι οργή τόσο στους κατοίκους, όσο και παγκοσμίως. 

«Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι όλα τα παιδιά είναι είτε δυστυχώς νεκρά, είτε στο νοσοκομείο, ή στα σπίτια τους», δήλωσε σε μεξικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Άνχελ Σαρμιέντο, ανώτατο στέλεχος του σώματος Πεζοναυτών του Μεξικού, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχει ένας ενήλικος ακόμη παγιδευμένος κάτω από τα χαλάσματα του σχολείου.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμός οι νεκροί έχουν αγγίξει τους 272, ανάμεσά τους ένας υπήκοος Ταϊβάν, μια υπήκοος του Παναμά κι ένας υπήκοος της Ισπανίας.

Μεγάλες είναι οι προσπάθειες που καταβάλουν τα σωστικά συνεργεία στη συνοικία Ρόμα που επλήγη περισσότερο από το σεισμό και ειδικά σε ένα κτίριο επτά ορόφων, όπου εργάζονταν περίπου 70 υπάλληλοι. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν ζωντανοί 28 άνθρωποι, αν και ο ίδιος αρνήθηκε να πει πόσοι θεωρεί ότι είναι ακόμα παγιδευμένοι.

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε μάλιστα την Πέμπτη όταν άρχισαν να διαδίδονται πληροφορίες ότι σύντομα θα σταλούν μπουλντόζες και βαριά μηχανήματα για να αρχίσουν να απομακρύνονται τα συντρίμμια, κάτι που προκάλεσε την οργή των πολιτών που με αγωνία περιμένουν μια καλή είδηση για τους δικούς τους ανθρώπους.

«Δεν είμαστε ακόμη στη φάση που θα χρησιμοποιήσουμε εκσκαφείς στα κτίρια που έχουν καταρρεύσει», ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Λουίς Φελίπε δε λα Πουέντε.



Συγκινητική είναι επίσης η ανταπόκριση του κόσμου για βοήθεια, σε σημείο που σωστικά συνεργεία και ΜΜΕ κάλεσαν τους πολίτες να μην στέλνουν άλλα τρόφιμα που μπορεί να χαλάσουν.

Πάντως παρά το γεγονός ότι το Μεξικό είχε εμπειρία από ανάλογα χτυπήματα του Εγκέλαδου, την Τρίτη η αντισεισμική τεχνολογία απέτυχε παταγωδώς.

Ο ηχητικός συναγερμός σε περίπτωση σεισμού δεν λειτούργησε, είτε ακούστηκε όταν ήταν πια πολύ αργά, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν μακριά από την κύρια ζώνη κινδύνου, τον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου έχουν τοποθετηθεί αισθητήρες κατά μήκος των ακτών.

Επίσης, πολλά είναι και τα ερωτήματα για το κατά πόσο τηρείται ο κώδικας για την αντισεισμική προστασία των κτιρίων, που έγινε πολύ αυστηρός μετά από τον μεγάλο σεισμό του 1985, καθώς πάρα πολλά κτίρια κατέρρευσαν ή έπαθαν σοβαρές ζημιές.

Κάτοικοι και εθελοντές τέλος κατήγγειλαν ότι τόσο οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, όσο και ο στρατός καθυστέρησαν σημαντικά να φτάσουν στις πιο φτωχές γειτονιές της πόλης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top