Ερντογάν: «Χρειάζεται μεταρρύθμιση της δομής του ΟΗΕ»

Τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star Άννα Ανδρέου

Ερντογάν: «Χρειάζεται μεταρρύθμιση της δομής του ΟΗΕ»

Τη θέση του ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση της δομής του ΟΗΕ επανέλαβε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ  Ερντογάν σε τελετή θεμέλιου λίθου για το νέο Τουρκικό Σπίτι στην Νέα Υόρκη απέναντι από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών τονίζοντας ότι ο κόσμος δεν είναι ο ίδιος από τότε που ιδρύθηκε ο παγκόσμιος οργανισμός.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ο ΟΗΕ παρόλες τις ελλείψεις είναι η μοναδική παγκόσμια στέγη όπου όλοι στον κόσμο μπορούν να ακουστούν και να θέσουν τα προβλήματα και τις προτάσεις τους για λύση.

«Όμως ο κόσμος δεν είναι ίδιος από τότε που ιδρύθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έμεινε στo παρελθόν και το να προχωράς προς το μέλλον με τα πέντε μόνιμα μέλη εκείνης της εποχής, δεν είναι κάτι που συνάδει με την δικαιοσύνη και σε καμία περίπτωση δεν είναι μια δομή για την εξασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. Ο αριθμός των χωρών έχει πολλαπλασιαστεί και οι απειλές έχουν μεταλλαχθεί από άποψη μορφής και κλίμακας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι για να μπορέσει ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών να συμβαδίσει με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες, είναι απαραίτητο να μεταρρυθμιστεί. “Για παράδειγμα στη φετινή ημερήσια διάταξη υπάρχει η μεταρρύθμιση, αλλά δεν είναι όπως την εννοούμε εμείς. Το ουσιαστικό είναι η μεταρρύθμιση της δομής του ΟΗΕ. Όσο δεν γίνεται αυτή η μεταρρύθμιση, είναι αδύνατο να δούμε μια υγιή δομή ή έργο του ΟΗΕ».

Ο Τούρκος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι έχουν προτείνει για την Κωνσταντινούπολη, η οποία οδεύει με γοργούς ρυθμούς προς το να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο, να γίνει παράλληλα κέντρο του ΟΗΕ.

 

Άννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top