Η ζωή επιστρέφει στο Χαλέπι - Σε εξέλιξη εργασίες ανοικοδόμησης μετά τον εμφύλιο (video)

Χιλιάδες κάτοικοι γυρίζουν στα σπίτια τους και φτιάχνουν από το μηδέν τη ζωή τους

H ζωή επιστρέφει με αργά αλλά σταθερά βήματα στο κατεστραμμένο Χαλέπι, την μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη της Συρίας, η οποία δέχτηκε όλο το «μένος» του εμφυλίου πολέμου με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα.

Όπως θα δείτε και στο video, η κατάκτηση του ανατολικού Χαλεπιού από τον Πρόεδρο της Συρίας Μπάσαρ Αλ Άσαντ, ήταν μια νίκη-ορόσημο για τις δυνάμεις του, ωστόσο εφτά χρόνια αργότερα, άφησε την πόλη έρημη και κατεστραμμένη.

Οι γειτονιές θυμίζουν φαντάσματα, ενώ στους δρόμους οι πινακίδες των μαγαζιών είναι καλυμμένες με σκόνη.

Μιλώντας στο Associated Press, ο Χαμίντ Κενό, κυβερνήτης της επαρχίας του Χαλεπιού, δήλωσε πως «πρώτα απ΄όλα θέλουμε να ανακαινίσουμε τα κοινωνικά ινστιτούτα και τις υποδομές», τονίζοντας πως προτεραιότητα αποτελεί η ιατρική περίθαλψη, η εκπαίδευση, το χτίσιμο δρόμων και γεφυρών.

Όπως τόνισε, η ανοικοδόμηση εκτός από το Χαλέπι, λαμβάνει χώρα και στο ανατολικό μέρος της πόλης που απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις των επαναστατών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και μια δασκάλα σχολείου που δεν θέλησε να δώσει το όνομά της.

Μιλώντας στην κάμερα, περιέγραψε τον εφιάλτη που ζούσαν τα παιδιά όταν ο πόλεμος ήταν σε εξέλιξη:

«Τα βλήματα έπεφταν στο σχολείο ενώ τα περισσότερα παιδιά ήταν στην τάξη. Όπως βλέπετε υπάρχει μόνο ένα μεταλλικό δίχτυ στα παράθυρα, με αποτέλεσμα τα βλήματα να σκοτώνουν τους μαθητές».

Σύμφωνα με τον Ραμί Αμπντουραχμάν, υπεύθυνο του Συριακού παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πλέον έχουν επιστρέψει χιλιάδες κάτοικοι στο Χαλέπι.

Ωστόσο, αν και η πολιορκία του Χαλεπίου έχει λήξει εδώ και 8 μήνες, ο ηλεκτρισμός αποκαταστάθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Nα σημειώσουμε, πως το Χαλέπι πριν τον πόλεμο που ξέσπασε το 2011, ήταν μια ακμάζουσα μητρόπολη και ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, γνωστός για τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική και την πλούσια πολιτιστική ιστορία. Μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας και μια από τις παλαιότερες πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου, που το 2006 ανακηρύχθηκε «πρωτεύουσα του ισλαμικού πολιτισμού».

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ/VIDEO: ASSOCIATED PRESS

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top