Γη εκπέμπει SOS : Τρεις φορές ταχύτερα λιώνουν οι πάγοι των Άλπεων

Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου

Τρεις φορές ταχύτερα λιώνουν οι πάγοι των Άλπεων

Ανησυχητικές διαπιστώσεις κάνουν οι Γάλλοι επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των παγετώνων των Άλπεων.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Παγολογίας και Γεωφυσικής του Περιβάλλοντος (LGGE) της Γκρενόμπλ, που αναφέρει αυτά τα στοιχεία στο πλαίσιο μιας «απογραφής» για τις Άλπεις που πραγματοποιήθηκε σε ευρωπαϊκή κλίμακα, το λιώσιμο των παγετώνων επιταχύνθηκε απότομα στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα, οι παγετώνες της γαλλικής πλευράς των Άλπεων  ανάμεσα στο 2003 και το 2015 είχαν μέση απώλεια 25% της επιφάνειάς τους, η οποία συρρικνώνεται πλέον «τρεις φορές ταχύτερα» απ' ό,τι προηγουμένως.

Ο παγολόγος Αντουάν Ραμπατέλ, ο οποίος ολοκλήρωσε τον περασμένο Ιούνιο αυτή την μελέτη, τονίζει πως:  «Το ποσοστό έχει σχεδόν τριπλασιασθεί», εκφράζοντας την ανησυχία του με βάση δορυφορικές φωτογραφίες του 2015 με ακρίβεια 10 μέτρων ανά πίξελ.

Όπως εξηγεί, «Η αύξηση της υποχώρησης είναι πολύ σαφής, ιδιαίτερα στα κάτω τμήματα των παγετώνων. Γενικά μπορούμε να συνδέσουμε αυτή τη συρρίκνωση με το μέσο ύψος τους στα όρη».

Οι παγετώνες του Λευκού Όρους, της υψηλότερης κορυφής της Ευρώπης (4.809 μέτρα), είναι αυτοί που «αντιστέκονται» καλύτερα στη διάβρωση αυτή: καταγράφουν μια υποχώρηση περίπου 1% τον χρόνο την περίοδο 2003-2015, έναντι 2,25% τον χρόνο για τους παγετώνες του όρους Εκρέν.

Αυτό που έχει πληγεί περισσότερο είναι το όρος Βανουάζ, με μέσο όρο απώλειας επιφανείας 2,6% ανά έτος, κυρίως επειδή «λίγες κορυφές εκεί ξεπερνούν το ύψος των 3.800 μέτρων».

«Η πιο μικρή απώλεια, που διαπιστώνεται στο Λευκό Όρος, εξηγείται από το γεγονός ότι το μέσο ύψος των παγετώνων είναι μεγαλύτερο στο όρος αυτό», διευκρινίζει ο Αντουάν Ραμπατέλ.

Είναι πλέον σίγουρο πως η γη, περισσότερο από ποτέ, μας κρούει των κώδωνα του κινδύνου, σε μια στιγμή  που η Αμερική αρνήθηκε πρόσφατα να υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για τη κλιματική αλλαγή.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Getty Images

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top