Ξεκίνησε η δεύτερη ακροαματική διαδικασία της Cumhuriyet

Εργαζόμενοι της εφημερίδας δικάζονται για παροχή βοήθειεας σε τρομοκρατική οργάνωση

Ξεκίνησε η δεύτερη ακροαματική διαδικασία της Cumhuriyet

Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, η δεύτερη ακροαματική διαδικασία της τουρκικής αντιπολιτευτικής εφημερίδας Cumhuriyet, κατά την οποία δικάζονται 17 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι της εφημερίδας, με την κατηγορία της παροχής ηθελημένα βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση.

Στο τέλος της διαδικασίας, θα αξιολογηθεί ξανά το αίτημα για αποφυλάκιση του αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Μουράτ Σαμπουτζού, του Εκτελεστικού Διευθυντή, Ακίν Αταλάι, του συμβούλου σύνταξης και αρθρογράφου, Καντρί Γκιουρσέλ, και του δημοσιογράφου Αχμέτ Σικ. Κατά την ακροαματική διαδικασία, θα κάνει την υπεράσπισή του και ο λογιστής της εφημερίδας Εμρέ Ιπέρ. 

Η πρώτη ακροαματική διαδικασία είχε γίνει στις 24 Ιουλίου, αφού πέρασαν εννέα μήνες από την ημέρα που φυλακίστηκαν οι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι της εφημερίδας. Η διαδικασία κράτησε πέντε μέρες κι έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι εφτά δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι, ενώ για τους υπόλοιπους αποφασίστηκε να συνεχιστεί η κράτησή τους. 

Κατά την υπεράσπισή του, ο Ακίν Αταλάι είχε πει ότι πρώτος στόχος της δίκης είναι η κατάσχεση της εφημερίδας και αποσιώπησή της και δεύτερος να δείξουν στους δημοσιογράφους ότι θα είναι υπόλογοι αν γράψουν ειδήσεις που δεν αρέσουν στην πολιτική εξουσία. Ο Μουράτ Σαμπουτζού, στη δική του υπεράσπιση, είχε πει ότι ως δημοσιογράφος είναι πιο σημαντικό για τον ίδιο να υπερασπιστεί τα πρωτοσέλιδά του. Ο Καντρί Γκιουρσέλ ανέφερε ότι δεν μπορούν να βρουν καμία απόδειξη για να στηρίξουν την κατηγορία εναντίον του για παροχή βοήθειας σε τρομοκρατική οργάνωση επειδή δεν υπάρχει. Ο Αχμέτ Σικ είπε ότι δεν φτάνει στο δικαστήριο καμμιά έκκληση για δικαιοσύνη, γι’ αυτό και δεν έχει κανένα αίτημα. 

 

Από την Τουρκία, Άννα Ανδρέου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top