Ιστορικές στιγμές για την Ισπανία! Τον Οκτώβριο το δημοψήφισμα για την αυτονομία της Καταλονίας

Πήρε έγκριση από το κοινοβούλιο της Καταλονίας

Την 1η Οκτωβρίου το δημοψήφισμα ανεξαρτησία Καταλονίας

Την 1η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί τελικά το δημοψήφισμα για την αυτονομία της Κατανολίνας μετά από νόμο που ψήφισε χθες το κοινοβούλιο της περιφέρειας, το οποίο όμως η ισπανική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει παράνομο και έχει διαμηνύσει ότι θα κάνει τα πάντα για να το σταματήσει.

Ο νόμος που υπερψηφίστηκε με 72 ψήφους υπέρ και 11  αποχές στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, μετά από μια 12ωρη συνεδρίαση, επιτρέπει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και ορίζει το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.

Ωστόσο, η ισπανική κυβέρνηση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να το αποτρέψει.

Η Καταλονία, με 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, δική της γλώσσα και κουλτούρα, αποτελεί το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της Ισπανίας και έχει σημαντικές αρμοδιότητες σε ζητήματα που αφορούν την Παιδεία και την υγειονομική περίθαλψη.

Η έντονη όμως δυσαρέσκεια των Καταλανών για τη βαριά φορολογία και η επικράτηση της άποψης ότι η περιοχή πληρώνει περισσότερους φόρους από τα έσοδα που συγκεντρώνει από επενδύσεις από τη Μαδρίτη είχαν σαν αποτέλεσμα το ζήτημα της αυτονομίας να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής.

Σ’ αυτό συνέβαλε επίσης και η άνοδος του αυτονομιστικού κινήματος το 2010 μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που αναιρούσε άρθρα που είχαν ψηφιστεί το 2006 με τα οποία η Καταλονία αποκτούσε νέες εξουσίες και αναγνωριζόταν ως «έθνος».

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, τα κόμματα που υποστήριζαν την ανεξαρτησία της Καταλονίας κατάφεραν να συγκεντρώσουν 135 έδρες στο κοινοβούλιο και η κυβέρνηση που προέκυψε υποσχέθηκε να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάννο Ραχόι υποσχέθηκε νέες επενδύσεις στην Καταλονία, όμως δεν προχώρησε σε καμία σημαντική μεταρρύθμιση όσον αφορά στην κατανομή των εξουσιών που απασχολούσε τους Καταλανούς.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ισπανική κυβέρνηση θα είχε γλιτώσει το δημοψήφισμα αν είχε προσφέρει μια νέα οικονομική συμφωνία πριν από λίγα χρόνια.

Πάντως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Καταλανοί είναι διχασμένοι όσον αφορά στο ζήτημα της ανεξαρτησίας, όμως το 70% θέλουν να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για να τακτοποιηθεί το θέμα μια και  καλή.

Ο Ραχόι αρνείται πεισματικά να επιτρέψει ένα δημοψήφισμα παρόμοιο με εκείνο της Σκωτίας το 2014, στο οποίο τελικά οι Σκωτσέζοι αποφάσισαν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2014 μάλιστα η κυβέρνηση της Καταλονίας πραγματοποίησε ένα συμβολικό δημοψήφισμα, όπου πάνω από το 80% όσων συμμετείχαν ψήφισαν την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τότε ψήφισαν μόνο τα 2,3 εκατομμύρια από τα 5,4 των συνολικών ψηφοφόρων της Καταλονίας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top