ΗΠΑ: Την Τρίτη θα κριθεί η τύχη των ανήλικων μεταναστών – Γιατί απειλούν με μηνύσεις τον Τραμπ

Εταιρίες καλούν τον Αμερικανό πρόεδρο να μην καταργήσει το πρόγραμμα DACA

Αύριο θα κριθεί η τύχη των ανήλικων μεταναστών στις ΗΠΑ

Tην Τρίτη θα κριθεί η τύχη χιλιάδων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στις ΗΠΑ, καθώς θα ανακοινώσει o Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ την απόφασή του για το αν θα τερματίσει ή όχι το πρόγραμμα που επιτρέπει να παραμείνουν στη χώρα χιλιάδες νεαροί παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι έφτασαν στην Αμερική, όταν ήταν ακόμη ανήλικοι.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο και ο γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας δεσμεύτηκαν τη Δευτέρα να μηνύσουν τον Ντόναλντ Τραμπ στην περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει να καταργήσει το μέτρο, βάσει του οποίου χορηγούνται άδειες παραμονής και εργασίας σε εκείνους που είχαν μπει στη χώρα παράτυπα, όταν ήταν ακόμη ανήλικοι. 

Ο Τραμπ -εκτός απροόπτου- σχεδιάζει να καταργήσει το πρόγραμμα DACA και να δώσει στο Κογκρέσο έξι μήνες για να προετοιμάσει μια νομοθετική εναλλακτική λύση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Η ενέργεια του προέδρου θα ανατρέψει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων νεαρών ανθρώπων που γνωρίζουν την Αμερική ως την μόνη πατρίδα τους», δήλωσε ο Κουόμο.

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι θα ακύρωνε όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του προκατόχου του για τη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένου του διατάγματος για την μη απέλαση μεταναστών που έφθασαν στις ΗΠΑ όταν ακόμη ήταν ανήλικοι.

Εταιρίες καλούν τον Τραμπ να μην καταργήσει το πρόγραμμα DACA

Την ίδια ώρα, διευθυντικά στελέχη και ιδιοκτήτες δεκάδων αμερικανικών επιχειρήσεων, από την Amazon και την Apple μέχρι το Facebook, κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην καταργήσει το πρόγραμμα.

Σε μήνυμα που απευθύνεται στον πρόεδρο και στα κορυφαία στελέχη του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού κόμματος στο Κογκρέσο, οι εταιρίες, όπως οι Cisco, eBay, General Motors και Microsoft, προειδοποιούν για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η αμφισβήτηση του καθεστώτος περίπου 800.000 νέων ανθρώπων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόστηκε το 2012 από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα ήταν: να είχε ηλικία κάτω των 31 ετών τον Ιούνιο του 2012, να έμενε μονίμως στις ΗΠΑ από το 2007 και να μην είχε καταδικαστεί για κακούργημα.

Έτσι, όχι μόνο δεν θα απελαύνονταν, αλλά αποκτούσαν και το δικαίωμα να εργαστούν νομίμως.

Οι άνθρωποι αυτοί «μεγάλωσαν στην Αμερική (…) πληρώνουν φόρους και παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινότητές τους». Αν ακυρωνόταν το πρόγραμμα «θα έχαναν τη δυνατότητα να εργαστούν νομίμως και θα απειλούνταν όλοι με απέλαση», σημειώνουν οι εταιρίες, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει απώλειες ύψους 460,3 δισεκ. δολαρίων για τη χώρα.

ΦΩΤΟ REUTERS

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top