Τρόμο προκαλούν τα σχέδια του Κιμ Γιονγκ Ουν: «Μπορεί να πλήξει με πυρηνικά ΗΠΑ και Ευρώπη»

Ανησυχία σε Γαλλία και Ρωσία για ευρύτερη σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο - Πρώτη ανάρτηση: 01-09-2017 17:11

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πριν από έξι ημέρες πάτησε το κουμπί και εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς από την ανατολική επαρχία Κανγκγουόν της Βόρειας Κορέας και πέταξαν προς τα βορειοανατολικά της χώρας διανύοντας απόσταση 250 χλμ. πριν πέσουν στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Με τον ανώτατο ηγέτη και δικτάτορα της Βόρειας Κορέας να είναι… απρόβλεπτος, Γαλλία και Ρωσία «τρέμουν» για τις επόμενες κινήσεις του, καθώς φοβούνται πως οι πράξεις του ίσως πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο με απρόβλεπτες εξελίξεις.

 

 

 

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος εκτίμησε σήμερα πως η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να έχει «σε μερικούς μήνες την ικανότητα να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ακόμη και την Ευρώπη».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο Λε Ντριάν τόνισε ότι πρέπει να ανησυχούμε για τη Βόρεια Κορέα, καθώς «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».

Και πρόσθεσε:

«Βλέπουμε ότι η Βόρεια Κορέα έχει θέσει ως στόχο της να αποκτήσει αύριο πυραύλους που θα μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Σε μερικούς μήνες αυτό θα είναι πραγματικότητα και εκείνη τη στιγμή, όταν θα έχει τα μέσα για να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ή ακόμη και την Ευρώπη, και τουλάχιστον την Ιαπωνία και την Κίνα, η κατάσταση θα είναι εκρηκτική», γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ:

Φοβούμενος πως ίσως υπάρξει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας, ο Πούτιν εξέφρασε σήμερα την την ανησυχία του, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση και διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί «μια ευρεία σύγκρουση» στη χερσόνησο.

«Τα προβλήματα της περιοχής δεν θα πρέπει να διευθετηθούν παρά μέσω του άμεσου διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, χωρίς κανέναν όρο», ανέφερε ο Πούτιν σε ανακοίνωσή του ενόψει της συνόδου των BRICS από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου στην Κίνα.

«Οι προκλήσεις, η πίεση και η στρατιωτική και προσβλητική ρητορική αποτελούν αδιέξοδο», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η ελπίδα πως «μόνο η άσκηση πίεσης θα σταματήσει το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ είναι μάταιη και λανθασμένη».

Ο Πούτιν εκτίμησε επίσης ότι η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται αυτή την περίοδο «στα πρόθυρα μιας ευρείας σύγκρουσης», ενώ ζήτησε για μια ακόμη φορά να υποστηριχθεί ο οδικός χάρτης που έχουν προτείνει η Ρωσία και η Κίνα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Να σημειώσουμε ακόμα πως Μόσχα και Πεκίνο έχουν προτείνει πολλές φορές την επιβολή διπλού «μορατόριουμ»: Tην ταυτόχρονη αναστολή των πυρηνικών και βαλλιστικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα από τη μία πλευρά και των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας από την άλλη.

Μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύσει «πυρ και οργή» εναντίον της Βόρειας Κορέας και την εκτόξευση την Τρίτη ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, η ένταση έχει κλιμακωθεί ξανά στην κορεατική χερσόνησο.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις τόνισε χθες ότι ακολουθεί την ίδια γραμμή με τον πρόεδρο Τραμπ στο θέμα της Βόρειας Κορέας.

Ο Μάτις είχε επισημάνει την Τετάρτη ότι μια διπλωματική λύση είναι ακόμη πιθανή, αφού ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα «δεν είναι λύση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δύο άνδρες έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα.

«”Διπλωματική” μπορεί να σημαίνει οικονομικές κυρώσεις, κυρώσεις του ΟΗΕ, δεν είναι μόνο συνομιλίες. Δεν αντέκρουσα τον πρόεδρο. Δεν μιλάμε με τους Βορειοκορεάτες προς το παρόν», εξήγησε ο Μάτις.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top