"Σκάνδαλο η απόφαση Αμερικανικών αρχών για τους φρουρούς" δήλωσε ο Ερντογάν

Εξέφρασε τη δυσφορία του

"Σκάνδαλο η απόφαση Αμερικανικών αρχών για τους φρουρούς"

Σκάνδαλο χαρακτήρισε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, την απόφαση των αμερικανικών αρχών να ξεκινήσουν δικαστική διαδικασία εναντίον των φρουρών του, οι οποίοι ενεπλάκησαν σε επεισόδια με διαδηλωτές, κατά την τελευταία επίσκεψη του ιδίου στις ΗΠΑ τον Μάιο. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, εκφράζοντάς του τη δυσφορία της χώρας του. 

Ο Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έπειτα από την προσευχή του Μπαϊράμ των Θυσιών, είπε ότι οι ομάδες ασφαλείας των ΗΠΑ έχουν ευθύνη να προστατέψουν τους προσκεκλημένους στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Αν οι ΗΠΑ δεν εκπληρώνουν την ευθύνη τους για προστασία, μήπως οι δικοί μας φρουροί δεν θα κάνουν εκεί το καθήκον τους εναντίον των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ που μου μας επιτέθηκαν εκεί; Κι εκείνοι ασφαλώς έπραξαν το καθήκον τους απέναντι στις επιθέσεις. Οι εισαγγελικές αρχές εκεί και ο εισαγγελέας έχουν μείνει από την περίοδο του Ομπάμα, εμάς δεν μας δεσμεύει το κατηγορητήριο που ετοίμασε. Στο επόμενο ταξίδι μας εκεί, αν βρούμε ευκαιρία, θα το συζητήσουμε αυτό με τον αξιότιμο Τραμπ. Αυτή τη στιγμή, το ΥΠΕΞ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζουν τις επαφές τους», ανέφερε. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι αυτές οι εξελίξεις στην Αμερική δεν είναι καλές. «Η Αμερική είναι ακόμη μια χώρα που προστατεύει τη σπείρα της οργάνωσης Γκιουλέν. Η Αμερική έχει καταντήσει μια χώρα που προστατεύει το ΡΚΚ. Εγώ δυσκολεύομαι να καταλάβω τι θέλει να κάνει η Αμερική έναντι αυτών των εξελίξεων» ανέφερε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε να σχολιάσει και τη δήλωση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, ότι είναι υποχρεωμένος κάθε δέκα μέρες να συνομιλεί με τον Ερντογάν. «Η αλήθεια είναι ασφαλώς ότι δεν είμαι σε θέση να εξηγήσω τι ήθελε να πει. Αυτό πρέπει να το μάθουμε από τον κ. Μακρόν. Αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι αφού ζητούν να μιλήσουν μαζί μου, εγώ δεν θέλω να αρνηθώ το αίτημά τους, επειδή θέλω να αυξήσω τους φίλους. Ωστόσο, εγώ πιστεύω ότι δεν είναι αρνητική η δήλωσή του σε αυτό το περιοδικό, αλλά αντίθετα για εκείνους είναι σημαντική η επαφή με τον Πρόεδρο της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά.

 

Από την Τουρκία, Άννα Ανδρέου

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top