Επίθεση στη Βαρκελώνη: Θυσίασε τη ζωή του βάζοντας το κορμί του ως ασπίδα για να σώσει τα παιδιά του

Οι νεκροί 14 και πάνω από 130 οι τραυματίες, πολλοί τουρίστες από 34 χώρες

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στην Ισπανία για τα αθώα θύματα της νέας παράλογης τρομοκρατικής επίθεσης στην Ισπανία. Οι  νεκροί 14 και πάνω από 130 οι τραυματίες, πολλοί τουρίστες από 34 χώρες. Ανάμεσα στα θύματα και πολλά παιδιά...

Μετά το μακελειό οι τουρίστες περπατούσαν μουδιασμένοι, σε ομάδες, χέρι-χέρι. Η επόμενη μέρα ανέτειλε με τις σημαίες μεσίστιες, στον απόηχο του εφιάλτη. Παρόλα αυτά η Rambla στη Βαρκελώνη άνοιξε. Παντού λουλούδια, κεριά ...και αστυνομικοί. Τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια.

Μετά τα εφιαλτικά ουρλιαχτά χθες, η απόλυτη σιγή σήμερα. Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, ο πρωθυπουργός Ραχόι εκατοντάδες άνθρωποι με δάκρυα στα μάτια, φώναξαν «Δε φοβόμαστε».

Την ίδια ώρα, τα θύματα αποκτούν όνομα.. ιστορία.

Ο 35χρονος Ιταλός Μπρούνο Γκουλότα. Ξεψύχησε βάζοντας το κορμί του ως ασπίδα, για να προστατέψει τα παιδιά του, ένα αγοράκι 5 ετών κι ένα κοριτσάκι μόλις 7 μηνών ..

«Κόσμος έκλαιγε, ρωτούσε τι συνέβη. Τα παιδιά ήταν εντελώς εκτός ελέγχου, ταραγμένα..»

«Τόσο αίμα, παιδιά να σπαράζουν, όλοι να κλαίνε..»

Για πάντα έσβησε το χαμόγελο του επίσης Ιταλού Λούκα Ρούσο, 25 ετών. Φρικτό τέλος στην ρομαντική εξόρμηση που έκανε με την φίλη του στην Ισπανία. Η 44χρονη Έλκε Βαν Μποκ Ρικ από το Βέλγιο, μητέρα δυο αγοριών νεκρή.

Αυτή είναι η τελευταία του φωτογραφία του 57χρονου Ισπανού Φρανθίσκο Λόπες Ροντρίγκες στη Rambla, λίγο πριν την επίθεση.

«Άνθρωποι εκσφενδονίζονταν και πηδούσαν βιαστικά. Χάος και ουρλιαχτά. Όλοι ήταν τρομαγμένοι».

Το νεότερο θύμα μόλις 3 ετών. Ένα αγοράκι από την Ισπανία. Η μητέρα, η γιαγιά, η αδελφή κι η θεία του τραυματίστηκαν προσπαθώντας να το σώσουν.  Αγωνία για τον μικρούλη Τζούλιαν Κάντμαν, 7 ετών από τη Βρετανία που αγνοείται. Το ίδιο και ο 43χρονος Τζάρεντ Τάκερ από την Καλιφόρνια.

Οι εικόνες ανθρώπων που τρέχουν με τα παιδιά τους αγκαλιά συγκλονίζουν. Όπως και αυτή ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που κείτεται στο έδαφος αιμόφυρτο.

«Υπήρχαν πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι, πρέπει να τους τσαλαπάτησαν οι άλλοι που έτρεχαν»

Τις δραματικές στιγμές που έζησε περιέγραφε λεπτό προς λεπτό στο twitter η 46χρονη ηθοποιός Λάιλα Ρουάς.

«Κρύβομαι στο ψυγείο εστιατορίου. Προσεύχομαι.. Ακούγονται πυροβολισμοί. Ένοπλοι αστυνομικοί τρέχουν στο δρόμο…»

Διπλά τυχερός ο 30χρονος Κρις Πόουλι. Γλίτωσε και χθες και από τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ τον Μάιο. Τρεις φορές ξεγέλασε το θάνατο η 26χρονη Τζούλια Μόνακο από τη Μελβούρνη. Κάνει το γύρο της Ευρώπης και βρισκόταν σε Λονδίνο και Παρίσι κατά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη Νοτρ Νταμ.

«Άκουσα κραυγές γύρισα. Κοίταξα ήταν σαν χιονοστιβάδα. Εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν και άρχισα κι εγώ να τρέχω…»

Σύσσωμοι οι ξένοι ηγέτες καταδίκασαν το χτύπημα στη Βαρκελώνη. Ο πύργος του Άιφελ σκοτείνιασε και η κορυφή του παγκόσμιου κέντρου εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Βάφτηκε στα χρώματα της ισπανικής σημαίας.

Αυτός που κατάφερε πάλι να προκαλέσει ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Ενώ τουίταρε μήνυμα στήριξης δηλώνοντας ότι αγαπά τους Ισπανούς, λίγο μετά ανέβασε κάτι σαν αλλοπρόσαλλη πρόταση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Παρέπεμψε σε ένα θρύλο για τον Αμερικανό στρατηγό Πέρσινγκ που σκότωνε Μουσουλμάνους εξτρεμιστές στις Φιλιππίνες με σφαίρες βουτηγμένες στο αίμα γουρουνιών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top