Η CIA είχε προειδοποιήσει για το χτύπημα στη Λας Ράμπλας- Αναμένονται πάνω από 1.200 τζιχαντιστές στην Ευρώπη

Σοκ προκαλεί έκθεση για επιστροφή των μαχητών του χαλιφάτου

Το BBC, επικαλούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας El Periodico αναφέρει ότι η CIA είχε προειδοποιήσει τις καταλανικές αρχές πριν από 2 μήνες για τρομοκρατικό χτύπημα στη Λας Ράμπλας.

«Η πόλη ήταν προφανής στόχος μετά τις επιθέσεις σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο», ανέφερε η CIA, σύμφωνα με το BBC.

Ακόμα, ένας λογαριασμός στο Twitter που συνδέεται με τους ISIS, αναφέρει ότι θα γινόταν επίθεση στην Ισπανία, γράφοντας: «Θα ιδρύσουμε το χαλιφάτο στην Ισπανία και θα ανακτήσουμε τη γη μας. Επικείμενη επίθεση στο Al Andalus. Αν το θέλει ο Θεός». Τέλος, αντίστοιχοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πανηγύρισαν την επίθεση, απειλώντας και γράφοντας μηνύματα του τύπου «προς όλους τους Ισπανούς, τώρα είναι η ώρα να πληρώσετε για όλα όσα έχουν κάνει οι κυβερνήσεις σας στις χώρες μας».

Το πέπλο του ISIS στην Ευρώπη

Σοκ προκαλεί μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενημέρωσης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (Radicalization Αwareness Νetwork, RAN), που σύστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την έκθεση, 1.200 έως 3.000 Ευρωπαίοι τζιχαντιστές που πολέμησαν στο Ιράκ και τη Συρία αναμένονται πίσω στην Ευρώπη. Οι ειδικοί παρακαλούν τις χώρες προσέλευσης να είναι ψύχραιμες και να διαχειριστούν την επιστροφή των προσώπων αυτών. «Η πλειονότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένουν μια αργή αλλά σταθερή αύξηση των επιστροφών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (πρώην μέτωπο αλ Νόσρα, συνδέεται με την Αλ Κάιντα)», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο αριθμός εκείνων που επιστρέφουν μπορεί να αυξηθεί, αν το Ισλαμικό Κράτος «ηττηθεί σε στρατιωτικό επίπεδο ή καταρρεύσει». Διαφορετικές εκτιμήσεις προβλέπουν έναν αριθμό «μεταξύ 1.200 και 3.000 επιστροφών» Ευρωπαίων με «διαφορετικά υπόβαθρα», σε μεγάλη πλειονότητα «γυναίκες και παιδιά». Ακόμα, «περισσότεροι από 42.000 ξένοι μαχητές τρομοκρατικών οργανώσεων» ταξίδεψαν για να ενταχθούν στο «χαλιφάτο» του ISIS από 120 και πλέον χώρες το διάστημα 2011- 2016.

Οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές προέρχονται κυρίως από «το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, την Αυστρία, την Φινλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σουηδία». Διευκρινίζεται, επίσης, ότι το ποσοστό επιστροφής είναι «περισσότερο αυξημένο», σχεδόν στο 50%, για τη Δανία, τη Σουηδία και τη Βρετανία.

Ο φόβος είναι αυξημένος, καθώς μαχητές που επέστρεψαν στην Ευρώπη συμμετείχαν και στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, του Μαΐου του 2014 και Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες, σύμφωνα, πάντα, με την έκθεση.

Βέβαια, υπάρχουν κι εκείνοι που επιστρέφουν επειδή μετάνιωσαν, κουράστηκαν ή συνελήφθησαν, όπως επισημαίνεται.

Η έκθεση εστάλη τον Ιούλιο στα κράτη μέλη της Κομισιόν.
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top