«Παντρέψου τον βιαστή σου»… τέλος στον Λίβανο-Καταργήθηκε ο νόμος

Μια θετική εξέλιξη για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των γυναικών

«Παντρέψου τον βιαστή σου»… τέλος στον Λίβανο

Μετά την Ιορδανία και την Τυνησία, και ο Λίβανος προστέθηκε στη λίστα των αραβικών κρατών που κατήργησαν τον νόμο «παντρέψου τον βιαστή σου» (του άρθρου 522 του λιβανέζικου ποινικού κώδικα).

Ο εν λόγω νόμος, επιτρέπει στους βιαστές να την βγάζουν καθαρή, αρκεί να παντρεύονται τα θύματά τους.

Η κίνηση αυτή, χαιρετίστηκε από ακτιβιστές που τάσσονται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ελπίζουν να ακολουθήσουν το εν λόγω παράδειγμα και άλλες αραβικές χώρες με αντίστοιχες νομοθεσίες, όπως το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Συρία.

«Είναι σίγουρα ένα βήμα που πρέπει να εορταστεί για όλες για γυναίκες στον Λίβανο», δήλωσε τηλεφωνικά στο Thomson Reuters Foundation η Ρούλα Μάσρι, από την τοπική οργάνωση δικαιωμάτων Abaad. Η Abaad είχε πραγματοποιήσει εκστρατεία κατά του νόμου εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αναρτώντας αφίσες με γυναίκες που φορούσαν ματωμένα και σκισμένα νυφικά. Η λεζάντα έγραφε: «Ένα λευκό φόρεμα δεν καλύπτει το βιασμό».

«Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που έπρεπε να έχει γίνει από καιρό για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στον Λίβανο», δήλωσε τηλεφωνικά στο Thomson Reuters Foundation ο Μπασάμ Χαουάτζα, Λιβανέζος ερευνητής στο Human Rights Watch.

«Την ίδια ώρα στον Λίβανο, υπάρχουν πολλές εξελίξεις που έχουν καθυστερήσει σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών που ακόμα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Άρα το κοινοβούλιο πρέπει να περάσει άμεσα νομοθεσία για να τερματίσει τον συζυγικό βιασμό και επίσης τον γάμο μεταξύ παιδιών, που είναι ακόμα νόμιμος στον Λίβανο», δήλωσε.

Κάποιες χώρες στην περιοχή έχουν ήδη κλείσει τέτοια παραθυράκια στον νόμο. Η Αίγυπτος κατάργησε τον νόμο το 1999 και το Μαρόκο αναθεώρησε τη νομοθεσία του το 2014 ύστερα από την αυτοκτονία μιας 16χρονης και την απόπειρα αυτοκτονίας μιας 15χρονης που εξαναγκάστηκαν να παντρευτούν τους βιαστές τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top