Σιέρα Λεόνε: Φόβοι για επιδημίες και νέα κατολίσθηση-Εκατοντάδες νεκροί και αγνοούμενοι

105 παιδιά μεταξύ των σορών που ανασύρθηκαν (φωτο, video)

Τέλος δεν έχει η τραγωδία στη Σιέρα Λεόνε, όπου 400 άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο και χιλιάδες άλλοι αγνοούνται, μετά από φονική κατολίσθηση.

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, μεταξύ των σορών που ανασύρθηκαν από τις λάσπες είναι και αυτές 105 παιδιών.

«Διακομίστηκαν εδώ στο νεκροτομείο οι σοροί 105 παιδιών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Σίνεχ Καμάρα, από το νεκροτομείο του νοσοκομείου Connaught.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΦΟΝΙΚΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ

Τουλάχιστον 100 σπίτια θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης στην ορεινή κωμόπολη Ρίτζεντ, περίπου 23 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Φριτάουν, όταν κατέρρευσε μια λοφοπλαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση  έχει κηρύξει τη δυτιοκοαφρικανική χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυξάνοντας παράλληλα στην υψηλότερη βαθμίδα το επίπεδο συναγερμού για την εθνική ασφάλεια, την ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέων κατολισθήσεων λάσπης.

«Έχουμε βουνά και πολύ απότομες λοφοπλαγιές. [Είναι πολύ δύσκολη] η πρόσβαση σ’ αυτές τις περιοχές, λόγω της λάσπης και της ολισθηρότητας του εδάφους. Υπάρχει κίνδυνος δεύτερος κατολίσθησης. Δεν γνωρίζουμε πόσο επηρέασε το έδαφος γύρω της αυτή η μαζική κατολίσθηση», δήλωσε η Λίνεα Φαν Βάγκενεν, μέλος της αποστολής του ΟΗΕ στη Σιέρα Λεόνε.

Χθες έγινε βιαστικά, για λόγους δημόσιας υγείας, η ταφή 150 θυμάτων, που δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. «Αρχίσαμε να θάβουμε κάποιες από τις ακρωτηριασμένες σορούς που άρχισαν να αποσυντίθενται», διευκρίνισε μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Φριτάουν.

Πολλοί από τους νεκρούς θα ταφούν στο Γουότερλου, περίπου 32 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, πλάι στα θύματα της επιδημίας του ιού Έμπολα, που προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 4.000 ανθρώπων το 2014.

Η υφυπουργός Υγείας της χώρας, Μαντίνα Ραχμάν, προειδοποίησε ότι η Φρίταουν αντιμετωπίζει τώρα τον κίνδυνο να ξεσπάσει επιδημία χολέρας λόγω των υδάτων που λιμνάζουν στους δρόμους.

Ο πρόεδρος της χώρας, Έρντεστ Μπάι Κορομα, εμφανίστηκε συντετριμμένος στις κάμερες απευθύνοντας δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα. «Ολόκληρες κοινότητες εξαφανίστηκαν από το χάρτη. Χρειαζόμαστε επειγόντως βοήθεια», είπε.

Υπολογίζεται ότι κάπου 9.000 άνθρωποι επλήγησαν με τον ένα ή άλλο τρόπο από την καταστροφή, όπως ανέφερε ο Αμπντούλ Ναζίρ, συντονιστής των προγραμμάτων αρωγής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Διεθνούς Ερυθράς Ημισελήνου στη χώρα.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», δήλωσε. «Ένα ποτάμι λάσπης ήλθε απ’ το πουθενά και κατάπιε ολόκληρες κοινότητες. Δίνουμε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο, τον κίνδυνο νέων πλημμυρών και εξάπλωσης επιδημιών για να βοηθήσει τις πληγείσες κοινότητες να επιβιώσουν και ξεπεράσουν την τραγωδία».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top