Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την Σιέρα Λεόνε, όπου χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται, λόγω των φονικών κατολισθήσεων λάσπης που έπληξαν την περιοχή.

Πρόκειται για σκηνές αποκάλυψης, με την δυτική Αφρική να ζει τον απόλυτο εφιάλτη.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι σοροί τουλάχιστον 400 ανθρώπων από τόνους λάσπης, ενώ αργότερα σήμερα θα γίνει μια μαζική ταφή καθώς το νεκροτομείο της Φριτάουν έχει κατακλυστεί από πτώματα.

Οι αρχές κήρυξαν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις σφοδρές πλημμύρες που σάρωσαν την πρωτεύουσα, τις χειρότερες εδώ και δύο δεκαετίες στη Μαύρη Ήπειρο.

Η κατολίσθηση σάρωσε τουλάχιστον εκατό σπίτια στο Ρίτζεντ, μια ορεινή κωμόπολη κάπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Φρίταουν, όταν κατέρρευσε ένας λόφος τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.


 

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ-«ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ»

Η Σιέρα Λεόνε έχει «επείγουσα ανάγκη βοήθειας» μετά τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες στο Φριτάουν, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ερνεστ Μπάι Κορόμα.

«Η κατάσταση μάς έχει ξεπεράσει», δήλωσε ταραγμένος ο αρχηγός του κράτους μπροστά στους δημοσιογράφους στη συνοικία Ρίτζεντ της Σιέρα Λεόνε που έχει πληγεί περισσότερο από την καταστροφή.

«Ολόκληρες κοινότητες έχουν αφανιστεί», δήλωσε ο πρόεδρος Κορόμα στην περιοχή όπου, έπειτα από τρεις ημέρες κατακλυσμιαίων βροχών, τεράστια κατολίσθηση έθαψε δεκάδες κατοικίες σε τόννους λάσπης.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ο επίσημος απολογισμός έχει φθάσει τους 3.000 άστεγους, αλλά οι αρχές δηλώνουν ότι χιλιάδες άνθρωποι αγνοούνται στην πρωτεύουσα της μικρής χώρας της δυτικής Αφρικής.

Tags: