Καίγονται ελληνικά χωριά στην Αλβανία – Στέλνει ενισχύσεις η Ελλάδα

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι κάτοικοι σε δύο μειονοτικά χωριά-Πρώτη ανάρτηση: 11-08-2017 12:37

Παραδομένα στην πύρινη λαίλαπα είναι δέκα ελληνικά μειονοτικά χωριά στους δήμους της Δρόπολης και της Φοινίκης στην Αλβανία.

Η Ελλάδα έχει στείλει ήδη βοήθεια και δύο καναντέρ συμμετέχουν από το πρωί στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς.

 

 

 

Τα πιο επικίνδυνα μέτωπα βρίσκονται στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Βουλιαράτι και Δρόβιανη, ενώ έσβησε η φωτιά στα χωριά Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι. Επίσης πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μουζίνα και το Καρδικάκι στο Δήμο Φοινίκης.

Η κατάσταση στη γειτονική Αλβανία είναι δραματική. Στο δήμο Δρόπολης, στο χωριό Γράψη δύο σπίτια, μια εκκλησία και μια αποθήκη κάηκαν ολοσχερώς, ενώ κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους τρεις ηλικιωμένοι.

Την Πέμπτη η φωτιά επεκτάθηκε στα χωριά Φράστανη, Λιούγκαρη, Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι και απείλησε μεγάλη αποθήκη υγραερίου, όπως και αρκετές παραγωγικές μονάδες.

 

 

 

Στάχτη έχει γίνει ένα μεγάλο μέρος του φυσικού πάρκου «Γαλάζιο Μάτι» στο δήμο Φοινίκης και απειλούνται τα χωριά Πετσά, Μουζίνα και Καρδικάκι.

Κάτοικοι και εθελοντές με τα ίδια τους τα χέρια προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες, καθώς οι τοπικές δυνάμεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Σύμφωνα μάλιστα με το himara.gr η συνδρομή της αλβανικής κυβέρνησης στην κατάσβεση της φωτιάς ήταν ελλιπής, καθώς έστειλε μόλις ένα πυροσβεστικό όχημα με τρεις πυροσβέστες.

Έτσι οι τοπικές αρχές επικοινώνησαν με τον πρόξενο του Αργυροκάστρου, κ. Βασίλη Τόλιο, ώστε να ζητήσει βοήθεια από την πυροσβεστική υπηρεσία Ηπείρου.

Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στην έκκληση των τοπικών αρχών για βοήθεια κι έτσι αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη καναντέρ CL – 415, τα οποία επειχειρούν στα χωριά Γεωργουτσάτες, Χουλιαράτες, Γράψη, Δρόβιανη και Φρουστάνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάλι την Πέμπτη ανακοίνωσε την απόφασή της να συμβάλλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αλβανία, χρηματοδοτώντας, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, την αποστολή δύο αεροσκαφών πυρόσβεσης από την Ελλάδα στις πληγείσες από την πυρκαγιά αλβανικές περιοχές.

Ανακοινώνοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, Κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, χαιρέτισε τη γενναιόδωρη, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα παράδειγμα έκφρασης αλληλεγγύης προς την Αλβανία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top