Μετακόμιση τώρα! Βρέθηκαν δύο πιθανώς «κατοικήσιμοι» εξωπλανήτες 12 έτη φωτός από τη Γη

Περιφέρονται γύρω από το άστρο Tau Ceti

Δύο νέους εξωπλανήτες που πιθανόν να μπορούν να κατοικηθούν και βρίσκονται γύρω από το άστρο Tau Ceti σε απόσταση μόλις 12 έτη φωτός από τη Γη ανακάλυψε ομάδα αστρονόμων.

Όπως ανακοίνωσαν οι αστρονόμοι τέσσερις βραχώδεις εξωπλανήτες με μέγεθος λίγο έως αρκετά μεγαλύτερο από αυτό της Γης περιφέρονται γύρω από το άστρο του Tau Ceti. Οι δύο από αυτούς φαίνεται ότι βρίσκονται στη φιλόξενη ζώνη πέριξ του άστρου τους και ενδεχομένως οι συνθήκες εκεί να είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής.

Οι ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ εκτιμούν ότι ο καθένας από τους δύο αυτούς εξωπλανήτες είναι μια υπέρ Γη, έχει δηλαδή μάζα μεγαλύτερη της Γης και βρίσκεται οριακά εντός της φιλόξενης ζώνης του μητρικού άστρου του.

Οι άλλοι δύο μικρότεροι εξωπλανήτες βρίσκονται εκτός αυτής της ζώνης, καθώς κινούνται πολύ κοντύτερα στο Tau Ceti και, άρα, λογικά θα είναι πιο καυτοί και άνυδροι.

Παρ’ όλ’ αυτά εκείνο που προβληματίζει τους αστρονόμους είναι ότι γύρω από το σύστημα του Tau Ceti υπάρχει ένας τεράστιος δακτύλιος από αστεροειδείς και κομήτες που μπορεί να «βομβαρδίζουν» τακτικά τους εξωπλανήτες του, καθιστώντας έτσι δύσκολη την εμφάνιση ζωής.

Εκτός από αυτούς τους εξωπλανήτες, στο παρελθόν οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει και άλλους πιθανώς κατάλληλους για ζωή γύρω από το πιο κοντινό στη Γη άστρο, τον Εγγύτατο του Κενταύρου (Proxima b) σε απόσταση 4,2 ετών φωτός, καθώς και γύρω από το άστρο Trappist-1 σε απόσταση 39 ετών φωτός.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top