Μπορεί η Μπριζίτ Μακρόν και το εκλεπτυσμένο στιλ της να γνωρίζουν την αποθέωση από τα Γαλλικά ΜΜΕ και όχι μόνο, ωστόσο υπάρχει μια μερίδα του γαλλικού λαού που έρχεται να βάλει «φρένο» στην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας.

Με διαδικτυακό αίτημα που μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 200.000 υπογραφές, Γάλλοι πολίτες ζητούν να μην αναγνωριστεί επίσημα στη σύζυγο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο ρόλος της πρώτης κυρίας.Η συλλογή υπογραφών άρχισε πριν από δύο εβδομάδες στο change.org με βασικό αίτημα με πρωτοβουλία του ζωγράφου, συγγραφέα και «ενεργού πολίτη», όπως δηλώνει, Thierry Paul Valette, ο οποίος επιμένει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για να από τα κρατικά ταμεία ειδικά κονδύλια για το ρόλο της πρώτης κυρίας, που υποσχέθηκε προεκλογικά ο Μακρόν να δημιουργήσει για τη σύζυγό του.

«Η Μπριζίτ Μακρόν έχει αυτή τη στιγμή δύο-τρεις συνεργάτες καθώς και δύο γραμματείς και δύο σωματοφύλακες. Αυτά αρκούν», αναφέρει το αίτημα, που μέχρι σήμερα το πρωί είχε συγκεντρώσει 188.000 υπογραφές.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις σεξιστικές επιθέσεις κατά της Μπριζίτ Μακρόν και δεν θέλουμε επ’ ουδενί να αμφισβητήσουμε την ικανότητά της. Αλλά σε μια περίοδο επανεπιβεβαίωσης της ηθικής συμπεριφοράς στη γαλλική πολιτική σκηνή», με τη θέσπιση ενός νόμου που απαγορεύει ρητά σε υπουργούς και βουλευτές να προσλαμβάνουν ως βοηθούς μέλη των οικογενειών τους, δεν μπορούμε να εγκρίνουμε την αναγνώριση ειδικού status για τη σύζυγο του Προέδρου Μακρόν», αναφέρει το αίτημα, που απευθύνεται στον Μακρόν και τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.


ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΜΠΡΙΖΙΤ ΠΡΙΝ ΕΚΛΕΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ξεκαθαρίσει πως αν εκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλίας, η σύζυγός του θα αναλάβει έναν «πλήρη δημόσιο ρόλο», ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της «υποκρισίας», όπως έλεγε, προηγούμενων κυβερνήσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα λαμβάνει μισθό από χρήματα των φορολογουμένων.

«Θέλω να υπάρχει ένας καθορισμένος ρόλος για εκείνη και θα ζητήσω να μου κατατεθεί μια σχετική πρόταση», είχε πει ο Μακρόν εξηγώντας ότι η κυβέρνησή του θα καθόριζε το περίγραμμα «τις πρώτες εβδομάδες» κι ότι την τελική απόφαση για τον μελλοντικό της ρόλο θα λάβει η ίδια η Μπριζίτ.

Να αναφέρουμε τέλος, πως μέχρι σήμερα, δεν είχαν προσδιοριστεί σαφώς οι αρμοδιότητες της Πρώτης Κυρίας.

Η Μπριζίτ που διαμένει στο Ελιζέ, έχει ήδη πει ότι θέλει να επαναπροσδιορίσει το ρόλο αυτό και να αναλάβει πρωτοβουλίες για τους περιθωριοποιημένους της κοινωνίας, τους άνεργους νέους των προαστίων, τις γυναίκες – θύματα βίας, τους ανάπηρους. «Δεν είναι σωστό να εγκαταλείψουμε χωρίς ελπίδα ένα ολόκληρο κομμάτι της κοινωνίας», είπε. «Θέλω να αναλάβω πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση, για τους νέους που αλλιώς θα τριγυρνούν άσκοπα στα προάστια. Αν συνεχίσουμε να τους παρατάμε στη μοίρα τους, θα γίνει έκρηξη», πρόσθεσε.


 

Tags: