Έναρξη συνομιλιών ΕΕ- Τουρκίας: Συνεργασία υπό προϋποθέσεις

Αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου των Κρατών Μελών

Έναρξη συνομιλιών ΕΕ- Τουρκίας: Συνεργασία υπό προϋποθέσε

Στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών εναπόκειται να αποφασίσει αν και κατά πόσο θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία, σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία εκλήθη σήμερα, Τρίτη, να απαντήσει σε σχετικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Εκπρόσωπος της Κομισιόν Κάρλος Μαρτίν, απαντώντας σε ερώτημα για την τελωνειακή ένωση και τον περιορισμό των προενταξιακών κονδυλίων, δήλωσε σχετικά πως σχετικά με την τελωνειακή ένωση "η Κομισιόν υπέβαλε στο Συμβούλιο σχέδια διαπραγματευτικών οδηγιών για την έναρξη συνομιλιών με την Τουρκία για τον εκσυγχρονισμό της 21ετούς τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, στις 21 Δεκεμβρίου 2016 και εναπόκειται τώρα στο Συμβούλιο να αποφασίσει".

Ο Κάρλος Μαρτίν δήλωσε πως "η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας είναι ένας από τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος που η Κομισιόν εντόπισε για πιθανή ενίσχυση της συνεργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέπουν οι περιστάσεις".

"Η Κομισιόν θεωρεί ότι ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη και για τους δύο εταίρους", συμπλήρωσε.
 
Σε ότι αφορά τα προενταξιακά κονδύλια, σημείωσε ότι "η απόφαση για οποιαδήποτε αναστολή της χρηματοδότησης από τα Προενταξιακά Ταμεία δεν πρέπει να λαμβάνεται μεμονωμένα από τη γενική μας προσέγγιση στις σχέσεις με την Τουρκία".

Εξήγησε δε ότι "επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις συνέπειες για τους δικαιούχους μας στην Τουρκία".

"Η Κομισιόν", είπε, "εξακολουθεί να πιστεύει ότι η δέσμευσή μας για την Τουρκία είναι ακόμη περισσότερο αναγκαία υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων".

"Επί του παρόντος, πάνω από το ένα τρίτο των πόρων προενταξιακής βοήθειας για την περίοδο 2014-2020 επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για την προετοιμασία της ένταξης στην Ένωση, ιδίως στους τομείς προτεραιότητας της δημοκρατίας και της διακυβέρνησης, της ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων", κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

Βεβαίως, η εκταμίευση γίνεται μόνο όταν παράγονται αποτελέσματα και ο έλεγχος είναι ιδιαιτέρως αυστηρός ως προς αυτό, σύμφωνα με την πάγια επίσημη θέση της Κομισιόν.
 

Από τις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top