Χουριέτ: Το χρονικό του πραξικοπήματος μέσα από την Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας

Τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου

Το χρονικό του πραξικοπήματος στην Τουρκία

Το χρονικό που πραξικοπήματος όπως διαδραματίστηκε στην ΜΙΤ (Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας) το βράδυ της 15ης Ιουλίου δημοσιεύει ο αρθρογράφος της Χουριέτ, Αμπτουλαντίρ Σελβί, αναφέροντας πως όταν ο αρχηγός της ΜΙΤ,  Χακάν Φιντάν τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν για να τον ενημερώσει, τη σύνδεση έκανε ο... πραξικοπηματίας υπασπιστής του Τούρκου Προέδρου, Λεβέντ Τουρκάν, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη.

Σύμφωνα με τον Αμπτουλκαντίρ Σελβί,  εκείνο το βράδυ ο ρόλος της ΜΙΤ ήταν καθοριστικός για την αποτυχία του πραξικοπήματος.

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι στις 14.45 ο ταγματάρχης Ο.Κ. πήρε την πληροφορία στην ΜΙΤ.

Ο αρχηγός της ΜΙΤ πήρε σοβαρά την πληροφορία και στις 16.20 τηλεφώνησε από τηλέφωνο κρυπτογραφημένης ταυτότητας στον υπαρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασιάρ Γκιουλέρ.

Στις 16.30 ο βοηθός αρχηγός της ΜΙΤ πήγε στο αρχηγείο του στρατού και ενημέρωσε τον Γκιουλέρ για το σχέδιο του πραξικοπήματος.

Στις 16.40 ο Γκιουλέρ τηλεφώνησε ο ίδιος στον αρχηγό του τουρκικού στρατού Χουλούσι Ακάρ από τηλέφωνο κρυπτογραφημένης ταυτότητας και τον ενημέρωσε.

Στις 18.00 ο ίδιος ο Χακάν Φιντάν πήγε στο αρχηγείο και αρχίζουν να συζητούν μέτρα με τον αρχηγό του στρατού, τον αρχηγό ξηράς και τον υπαρχηγό στρατού.

Στις 18.30 ο αρχηγός του στρατού δίνει οδηγίες να κλείσει ο εναέριος χώρος για πτήσεις του στρατού, απαγορεύονται οι πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων και οι κινήσεις των μονάδων χερσαίων δυνάμεων.

Στο μεταξύ ο Χακάν Φιντάν είπε ότι έπρεπε να ενημερώσει τον Πρόεδρο και ο Χουλούσι Ακάρ δίνει εντολή να τον πάρουν. Στο τηλέφωνο απαντά ο πραξικοπηματίας υπασπιστής του Λεβέντ Τουρκάν.

Ο Χακάν Φιντάν ζητά να μιλήσει με τον διευθυντή της φρουράς του Προέδρου, αλλά επειδή γνωρίζει ότι το τηλέφωνο δεν ανήκει στον ίδιο είναι προσεκτικός κατά τη συνομιλία του. Στις 20.20 ο Χακάν Φιντάν αναχωρεί από το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων.

Οι πραξικοπηματίες, οι οποίοι είχαν σχεδιάσει να ξεκινήσουν το πραξικόπημα στις 3.00 τελικά το ξεκίνησαν έξι ώρες νωρίτερα, στις 21.00, όταν είδαν τις κινήσεις αυτές της ΜΙΤ και του αρχηγείου στρατού.

Άννα Ανδρέου (Κωνσταντινούπολη) 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top