Διαμαρτυρίες έξω από το δικαστήριο, μετά την απόφαση για την Τζουμχουριέτ

Αντιδράσεις και από το CHP

Διαμαρτυρίες έξω από το δικαστήριο, μετά την απόφαση για

«Δικαίωμα, δίκαιο, δικαιοσύνη» είναι το σλόγκαν που φωνάζουν εκατοντάδες άτομα που βρίσκονται έξω από το δικαστήριο Τσάγλαγιαν, διαμαρτυρόμενα για την προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου για τους δημοσιογράφους και στελέχη της Τζουμχουριέτ, σύμφωνα με την οποία 7 είναι ελεύθεροι υπό περιορισμούς και 4 θα συνεχίσουν να κρατούνται. 

Οι διαδηλωτές φωνάζουν, επίσης, συνθήματα όπως «ο ελεύθερος τύπος δεν μπορεί φιμωθεί», «κάτω ο δεσποτισμός, ζήτω η ελευθερία», «μην σιωπάς, φώναξε, η ελευθερία του τύπου είναι δικαίωμα». 

Οι δυνάμεις ασφαλείας ενώπιον του δικαστηρίου αυξήθηκαν, έπειτα από την ανακοίνωση της απόφασης. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, ο οποίος είναι εξ εκείνων που θα συνεχίσει να κρατείται, δήλωσε πως «η σημερινή απόφαση τους λέει ότι θα τους κάνουν να γονατίσουν. Όλοι οι ζορμπάδες με όλους τους ανθρώπους τους αυτής της οργάνωσης να γνωρίζουν ότι εγώ σκύβω μόνο για να φιλήσω το χέρι της μητέρας μου και θα συνεχίσω το ίδιο και από δω και πέρα». 

Η μητέρα του Αχμέτ Σικ δήλωσε έξω από το δικαστήριο ότι «οπωσδήποτε δεν υπάρχει δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη είναι πουλημένη. Αν υπήρχε εδώ κράτος δικαίου, ο γιος μου δεν θα ήταν μέσα. Είμαι όρθια, ο Αλλάχ να τους τιμωρήσει. Ζήτω η δικαιοσύνη, ζήτω η ελευθερία. Τα δικαστήρια θα πέσουν να τους πλακώσουν». 

Σημειώνεται ότι στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ξεχωριστά ότι θα μελετηθεί η υπεράσπιση του Αχμέτ Σικ ενώπιον του δικαστηρίου για να διερευνηθεί εάν διέπραξε ποινικό αδίκημα κατά την ομιλία του. 

Αντιδράσεις και από το CHP

«Αυτή η απόφαση λήφθηκε αλλού», είπε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Σεζγκίν Τανρίκουλου, απαντώντας στην προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου Τσάγλαγιαν για τους δημοσιογράφους και τα στελέχη της Τζουχμουριέτ.

«Αυτή η απόφαση οπωσδήποτε δεν είναι δίκαιη», είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι γράφτηκε ποιοι θα αφεθούν ελεύθεροι και ποιοι όχι, προσθέτοντας, ακόμα, ότι γράφτηκε από εκείνους που κατευθύνουν τη δίκη. «Αυτή η απόφαση λήφθηκε αλλού και ανακοινώθηκε εδώ», είπε.

Ο, επίσης βουλευτής του CHP, Μπαρίς Γιαρκαντάς ανέφερε ότι η ιστορία θα θυμάται με ντροπή αυτούς που προσπάθησαν δήθεν να δικάσουν τους Αχμέτ, Καντρί, Μουράτ και Τουρχάν. 

Ο βουλευτής του CHP, Ερέν Ερντέμ, έγραψε από τον λογαριασμό του στο Twitter ότι πρόκειται για μια απόφαση που μυρίζει πολιτική και εκδίκηση. Η βουλευτής Σελίν Σαγέκ Μποκέ έγραψε επίσης στο Twitter ότι «μια μέρα θα χρειαστεί και για σας δικαιοσύνη, μέχρι εκείνη τη μέρα εμείς θα συνεχίζουμε τον αγώνα». 

Η αντιπρόεδρος του CHP, Ζεϊνέπ Αλτιόκ, δήλωσε ότι η απόφαση δεν είναι νομική, προσθέτοντας ότι και εκείνοι μια μέρα θα δικαστούν, όπως δικάστηκαν οι δικαστές και εισαγγελείς του κινήματος Γκιουλέν. 

 

Από την Τουρκία, Άννα Ανδρέου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top