Δράση από Κομισιόν για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου στην Πολωνία

Τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του STAR, Θάνος Αθανασίου

Πολωνία: Κομισιόν για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου

Η Κομισιόν προειδοποίησε σήμερα εκ νέου την Πολωνία για παραβιάσεις του κράτους δικαίου, απειλώντας με ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, αν συνεχίζει τις απολύσεις ανώτατων δικαστικών, σύμφωνα με τα όσα είπε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμμερμανς.

Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά το Κολέγιο των Επιτρόπων, εξήγησε ότι η Πολωνία δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα για διάλογο με την Κομισιόν και η  σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας συνεχίζει και αντίκειται στις προβλέψεις της ΣΛΕΕ. Ο Φρανς Τίμμερμανς εμφανίζεται βέβαιος ότι η Κομισιόν μπορεί να πετύχει την ειδική πλειοψηφία που απαιτείται στο Συμβούλιο για την απόφαση.

Σύμφωνα με την τεκμηρίωση που έχει στα χέρια της η Κομισιόν, η μεταρρύθμιση αυτή ενισχύει τη συστημική απειλή κατά του κράτους δικαίου στην Πολωνία που ήδη εντοπίστηκε στη διαδικασία κράτους δικαίου που άρχισε η Κομισιόν τον Ιανουάριο του 2016.

Η Κομισιόν ζητά από τις πολωνικές αρχές να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα εντός ενός μηνός.

Ζητεί κυρίως από τις πολωνικές αρχές να μην λάβουν κανένα μέτρο για την απόλυση ή την αναγκαστική αποχώρηση των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Εάν ληφθεί ένα τέτοιο μέτρο, η Κομισιόν είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει αμέσως τη διαδικασία του άρθρου 7 παράγραφος 1 -με επίσημη προειδοποίηση από την ΕΕ, η οποία μπορεί να εκδοθεί από τα τέσσερα πέμπτα των κρατών μελών στο Συμβούλιο των Υπουργών.

Η Κομισιόν αποφασίζει επίσης να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας για παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ. Το Κολέγιο θα αποστείλει αμέσως επιστολή επίσημης ανακοίνωσης μόλις δημοσιευθεί ο νόμος για τον οργανισμό των τακτικών δικαστηρίων. Ταυτόχρονα, η Κομισιόν υπενθυμίζει την προσφορά της για εποικοδομητικό διάλογο με την πολωνική κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε μάλιστα σχετικά ότι η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη μας ως θεμελιώδη αρχή στην οποία οικοδομείται η Ευρωπαϊκή Ένωση μας.

¨"Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην Ένωση μας. Η ανεξαρτησία των δικαστηρίων αποτελεί τη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών μας και των δικαστικών συστημάτων μας Αν η πολωνική κυβέρνηση προχωρήσει σε υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και του κράτους δικαίου στην Πολωνία , δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 7". 

Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς  συμπλήρωσε πως οι συστάσεις  προς τις πολωνικές αρχές είναι σαφείς. "Είναι καιρός να αποκαταστήσουμε την ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου και είτε να αποσύρουμε τους νόμους για τη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας είτε να τις ευθυγραμμιστούμε με το Πολωνικό Σύνταγμα και με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη".

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top