Κινηματογραφικό στούντιο γίνεται η έδρα των σοσιαλιστών στο Παρίσι- Γυρίζεται σειρά αλά House of Cards!

Στόχος είναι να αποφύγει το υπερχρεωμένο κόμμα να βγάλει στο σφυρί το ιστορικό κτίριο

«Η πενία τέχνας κατεργάζεται» κι αυτό ισχύει και για τους υπερχρεωμένους Γάλλους σοσιαλιστές, που σε μια προσπάθεια τους να σώσουν την ιστορική έδρα του κόμματος που κινδυνεύει να βγει στο σφυρί, αποφάσισαν να την διαθέσουν έναντι πενιχρού ενοικίου, σε κινηματογραφικούς παραγωγούς.

Έτσι, το κτίριο που βρίσκεται στην καρδιά του Παρισιού, καταλήφθηκε από ηθοποιούς, παραγωγούς, σκηνοθέτες κι ένα ολόκληρο κινηματογραφικό επιτελείο, που ξεκίνησε να κάνει τα γυρίσματα του δεύτερου κύκλου της δημοφιλούς σειράς «Ο Μαύρος Βαρόνος», που προβάλλεται από το τηλεοπτικό δίκτυο Canal+. H σειρά που μοιάζει πολύ με το αμερικανικό πολιτικό δράμα «House of Cards», είναι βασισμένη στον αδελφοκτόνο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στους Γάλλους σοσιαλιστές, στην άνοδο και τις ίντριγκες του κυβερνώντος κόμματος «Εμπρός» και στις εσωτερικές διαμάχες στους κόλπους του δεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικάνοι».

«Για να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα η σειρά, οι παραγωγοί αιτήθηκαν την ενοικίαση του ιστορικού κτιρίου. Η ηγεσία των σοσιαλιστών που είδε μια ευκαιρία να μαζέψει λίγα χρήματα για τα υπερχρεωμένα της ταμεία, έδωσε το πράσινο φως για να γυριστεί το πολιτικό θρίλερ, στην οδό Σολφερίνο, όπου κατοικοεδρεύουν οι σοσιαλιστές», αποκάλυψε δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού BFM, που καλύπτει το ρεπορτάζ του κόμματος.

Όσο για το ποσό της ενοικίασης του ιστορικού κτιρίου;

Ο γενικός διοικητικός γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος, Φρεντερίκ Μπονό, απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, όταν δημοσιογράφοι του έθεσαν την σχετική ερώτηση. «Το ενοίκιο για ένα γύρισμα στο σοσιαλιστικό κόμμα δεν κοστίζει πολύ ακριβά. Μερικές χιλιάδες ευρώ μόνο και δεν θυμάμαι καν το ποσό. Δεν έχει σημασία το ύψος του ενοικίου, καθώς είναι πάντα ενδιαφέρουσα η εισροή χρημάτων για ένα οποιοδήποτε κόμμα. Οι καιροί είναι δύσκολοι για τους σοσιαλιστές και για τον λόγο αυτό κάνουμε όπως μπορούμε», είπε.

Την ίδια ώρα, παρόμοια με το σοσιαλιστικό κόμμα είναι η οικονομική κατάσταση και στα υπόλοιπα παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας. Από την δεξιά και τους Ρεπουμπλικάνους μέχρι το Κομμουνιστικό κόμμα και τους Οικολόγους Πράσινους, επικρατεί μεγάλη αγωνία στα κομματικά επιτελεία για το πώς θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν οικονομικά, αλλά και πολιτικά. Ήδη εξετάζονται διάφορα σενάρια περικοπών, απολύσεων και πώλησης ακίνητης περιουσίας.

Εκτός από το σοσιαλιστικό κόμμα που νοικιάζει σε εταιρίες παραγωγής την ιστορική του έδρα και εξετάζει να αναρτήσει πωλητήριο, στο «σφυρί» σκέφτονται να βγάλουν και το δικό τους κτίριο οι Ρεπουμπλικάνοι. Σύμφωνα με εσωτερικές εκτιμήσεις, η κρατική επιχορήγηση στο κόμμα της δεξιάς από τα 18,6 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο αναμένεται να μειωθεί στα 13 εκατομμύρια και η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων καλείται να βρει πόρους της τάξης των 25 εκατομμυρίων ευρώ, για την επόμενη πενταετία.  

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η κατάσταση στο κόμμα «Εμπρός» του Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Figaro», είναι το πιο πλούσιο κόμμα της χώρας, με μια κρατική επιχορήγηση που αναμένεται να αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, την επόμενη πενταετία. Τα ποσά των κρατικών επιχορηγήσεων υπολογίζονται κυρίως με βάσεις τις ψήφους που πήρε κάθε κόμμα στις εκλογικές αναμετρήσεις.

 

Από το Παρίσι, Μαρία Δεναξά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top