Το Κολέγιο Επιτρόπων θα εξετάσει τις εξελίξεις στην Πολωνία

Τι μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο ανταποκριτής του STAR, Θάνος Αθανασίου

H Koμισιόν δεν διευκρινίζει αν και κατά πόσο η απόφαση του Προέδρου της Πολωνίας, να απορρίψει με τη χρήση Veto, δύο από τους τρεις επίμαχους νόμους που επιχειρούσαν να ποδηγετήσουν τη δικαιοσύνη στη χώρα αυτή. Ωστόσο θα εξετάσει αυτή την εξέλιξη στο επικείμενο Κολέγιο των Επιτρόπων την Τετάρτη 26 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι το Κολέγιο θα συζητούσε έτσι κι αλλιώς για την Πολωνία καθώς η κυβέρνηση της χώρας αγνόησε αίτημα για συνολικό και δομικό διάλογο επί θεμάτων δικαιοσύνης και Κράτους Δικάιου, που της είχε απευθύνει την περασμένη Τετάρτη.

"Δεν μπορώ να σας πω ακόμα αν το Κολέγιο θα επιτείνει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας", δήλωσε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Σημείωσε όμως ότι το Κολέγιο θα "εξετάσει όλα τα δεδομένα".

To βασικό πρόβλημα παραμένει ότι η Πολωνική κυβέρνηση δεν επέστρεψε στο τραπέζι του διαλόγου. Κατά τον Επικεφαλής Εκπρόσωπο "όλες οι εξελίξεις θα συζητηθούν στο πνεύμα της δήλωσης Τίμμερμανς  της περασμένης εβδομάδας".

Κατά την Κομισιόν απλά και μόνο η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι αυτοδικαίως επαρκής προϋπόθεση για να σταματήσει η διαδικασία.

Την Περασμένη Τετάρτη η Κομισιόν ξεκίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας για παραβιάσεις στο κράτος δικαίου. Ο Επίτροπος Τίμμερμανς εξ ονόματος της Κομισιόν είχε απειλήσει μάλιστα την Πολωνία με ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, που προβλέπει ακόμα και στέρηση ψήφου στο Συμβούλιο, μετά από απόφαση με ειδική πλειοψηφία από τα κράτη μέλη.

 

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top