Ολοκληρώθηκε σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, σε σχέση με την τακτική αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, μεταξύ του Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, του απεσταλμένου του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Ντέιβις και πολυμελούς ομάδας αξιωματούχων (περί τα 98 άτομα από την πλευρά των Βρετανών).


Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στη συνέχεια Ντέιβις και Μπαρνιέ, οι δύο πλευρές πέρασαν πλέον στη ουσία των προτάσεων των δύο πλευρών και στις συγκεκριμένες λεπτομέρειες των ανοιχτών ζητημάτων, σε αντίθεση με το ό,τι συνέβη κατά τον πρώτο γύρο τον Ιούνιο, οπότε και ετέθησαν μόνο θέματα ατζέντας στο τραπέζι.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ, έγινε μια συγκεκριμένη προσπάθεια να εντοπιστούν τα ζητήματα σύγκλισης και τα ζητήματα όπου υπάρχει συμφωνία. Ο Μισέλ Μπαρνιέ περιέγραψε αναλυτικά ότι το κυρίαρχο ζήτημα είναι αυτό των δικαιωμάτων των πολιτών και συγκεκριμένα οι νομικές διασφαλίσεις.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η πλευρά της ΕΕ επιθυμεί η διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων να γίνει μέσω της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της ΕΕ, ενώ η βρετανική πλευρά δεν μπορεί, προς το παρόν, να το αποδεχθεί. Ο Μισέλ Μπαρνιέ ξεκαθάρισε ότι οι πολίτες της ΕΕ δικαιούνται πλήρους νομικής καθαρότητας και εγγυήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο κατά τον Μισέλ Μπαρνιέ, όσο και κατά τον Ντέιβιντ Ντέιβις, το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχθηκε πως θα έχει κάποιες οικονομικές υποχρεώσεις προς την ΕΕ και πλέον στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει ο ακριβής υπολογισμός αυτών των απαιτήσεων, κάτι στο οποίο ο Μπαρνιέ επέμεινε.

Ο Ντέιβις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι «δεν είμαστε σε ένα παιχνίδι αναγκαστικής παραδοχής των οικονομικών υποχρεώσεων στις διαπραγματεύσεις που μόλις αρχίζουν».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να εγκαταλείψει την ΕΕ και αυτή είναι μια σοβαρή απόφαση» είπε, προσθέτοντας ότι «την παίρνουμε σοβαρά». «Γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά χρειαζόμαστε σαφή και συνολική εικόνα, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις».

Επιπλέον, οι δύο πλευρές είχαν την πρώτη ενδελεχή συζήτηση για την κατάσταση στη Β. Ιρλανδία και σημείωσαν ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη δουλειά για αν προστατευτεί η συνεργασία και η ελευθερία διακίνησης μεταξύ Βορρά και Νότου.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ντέιβις, η βρετανική αντιπροσωπεία έχει προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με τέσσερις αρχές: τη σκληρή δουλειά, τη συμφωνία που θα αφορά, θα καλύπτει και θα εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα, την διαρκή ενημέρωση του κοινοβουλίου και την συνέχιση της συνεργασία του ΗΒ στο πλαίσιο της ΕΕ με όλα τα κράτη μέλη.

Χαρακτήρισε, τέλος, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αρχίζει η καταγραφή των απόψεων των δύο πλευρών και επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε μια καθαρή προσφορά για τα δικαιώματα των πολιτών και η σκληρή δουλειά θα συνεχιστεί.Από τις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Tags: