Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα

Πρόβλημα οι ταυτότητες και η φύλαξη των συνόρων στην Ελλάδα

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία στην Ελλάδα

Στο κεφάλαιο της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα, τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε το 2016 ένας πρόθυμος εταίρος στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Ανώτατα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές τους, προστίθεται. Υπήρξαν σποραδικές ενέργειες μικρής κλίμακας, κυρίως εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανικών που τοποθέτησαν εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις, αναφέρεται, όμως ήταν ελαφρά λιγότερες απ' ό,τι τα δύο προηγούμενα χρόνια. 

Γενικά, συμπληρώνεται στην έκθεση, οι ενέργειες αυτές δεν μοιάζουν να είχαν στόχο να προκληθούν σοβαρές σωματικές βλάβες ή θάνατοι, αλλά να σταλεί ένα πολιτικό μήνυμα. Στην έκθεση συμπληρώνεται επίσης ότι η Ελλάδα είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και εφαρμόζει πλήρως τις Αποφάσεις 2178 και 2199 του Συμβουλίου Ασφαλείας και το καθεστώς κυρώσεων σε βάρος του ΙΚ που επέβαλε το ΣΑ του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την αντιτρομοκρατική υπηρεσία στην Ελλάδα, αν και σημειώνει ότι έχει επιδείξει υψηλή ικανότητα στη συγκέντρωση πληροφοριών, επισημαίνει ότι στερείται ικανότητας να χρησιμοποιήσει τον όγκο των πληροφοριών που συγκεντρώνει και να τις μοιράζεται με άλλες υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας και της ακτοφυλακής.

Ακόμη, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι οι ελληνικές ταυτότητες είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε αλλοίωση και αντικατάσταση φωτογραφιών και υπογραμμίζει ότι η χώρα μας δεν έχει ενσωματώσει σε αυτές χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως ψηφιακές φωτογραφίες και βιομετρικά στοιχεία. Σημειώνει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, με την έκδοση νέων ταυτοτήτων.

Σημειώνει επίσης ότι 6 από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες είχαν περάσει από την Ελλάδα. Ακόμη, προσθέτει ότι έπειτα από αυτό πολλά μέλη της Σένγκεν επανέφεραν τους συνοριακούς ελέγχους, μέχρι να διορθώσει η Ελλάδα τις ελλείψεις στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι για να αντιμετωπιστούν αυτά τα τρωτά σημεία των συνόρων, τον Μάιο και τον Ιούνιο το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ και φορείς τους παρείχαν εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση της ασφάλειας στα ελληνικά σύνορα, σε εργαζόμενους σε 100 αεροδρόμια, αστυνομικούς, λιμενικούς και τελωνειακούς.

Ο αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών σε διεθνές επίπεδο και των θανάτων που προκάλεσαν αυτές μειώθηκε το 2016 για δεύτερη συναπτή χρονιά, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των επιθέσεων στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και την Υεμένη, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έκθεσή του για την τρομοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα.

Ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατικών ενεργειών το 2016 κατέγραψε πτώση κατά 9% εν σχέσει με το 2015, ενώ οι απώλειες που προκάλεσαν οι επιθέσεις μειώθηκαν κατά 13%, σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής διπλωματίας για την τρομοκρατία παγκοσμίως.

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), μια σουνιτική τζιχαντιστική οργάνωση, ήταν αυτό που προκάλεσε τους περισσότερους θανάτους με τις ενέργειές του πέρυσι, καθώς διέπραξε 20% περισσότερες επιθέσεις στο Ιράκ, προκαλώντας 69% περισσότερους θανάτους εν συγκρίσει με το 2015.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top