Ο Φετουλάχ Γκιουλέν δεν πιστεύει ότι οι αμερικανικές αρχές θα προχωρήσουν στην έκδοσή του στην Τουρκία

Συνέντευξη στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24

 Νέα συνέντευξη του Φετουλάχ Γκιουλέν

Ο Τούρκος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως τον «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος της 15η Ιουλίου 2016, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν πιστεύει ότι οι αμερικανικές αρχές θα τον εκδώσουν στην Τουρκία, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

«Δεν λαμβάνω σοβαρά υπόψη αυτήν την απειλή, διότι όποια κι αν είναι η προσωπική γνώμη (του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ) δεν πιστεύω ότι θα διακινδύνευε να αμαυρώσει την φήμη των ΗΠΑ στον υπόλοιπο κόσμο και να υποκύψει στις παράλογες απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου. Επομένως, δεν ανησυχώ για αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε ο Γκιουλέν, οι δηλώσεις του οποίου έγιναν στην τουρκική γλώσσα και μεταφράστηκαν στα γαλλικά. 

Δείτε επίσης: Αμετακίνητη η Τουρκία στο θέμα των υδρογονανθράκων -Προειδοποίηση σε ΗΠΑ και Ιράκ

Δείτε επίσης: Μέρκελ: "Δεν πρόκειται να δεχτούμε εκβιασμούς από την Τουρκία"- Το μήνυμά της στον Ερντογάν

Η Άγκυρα ζητά την έκδοση του ιεροκήρυκα τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα κι έχει προχωρήσει σε μαζικές διώξεις φερόμενων υποστηρικτών του: 50.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, περισσότεροι από 100.000 απολύθηκαν. 

«Ο Ερντογάν επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα για να καταδιώξει το κίνημά μου», συνέχισε ο Γκιουλέν, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για τη σύσταση μιας διεθνούς επιτροπής έρευνας με τη συμμετοχή, «στελεχών του ΝΑΤΟ, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». 

Δείτε επίσης: Παραληρηματικός Ερντογάν: Υποσχέθηκε να «ξεριζώσει το κεφάλι των προδοτών»-«Θα επαναφέρω την θανατική ποινή στην Τουρκία»

«Πρέπει να τους αφήσουμε να διεξαγάγουν μια έρευνα (κι) εάν βρουν τουλάχιστον την ελάχιστη διασύνδεση μεταξύ εμού (και της απόπειρας πραξικοπήματος), με δική μου πρωτοβουλία θα αγοράσω ένα εισιτήριο για να φύγω από την χώρα», διαβεβαίωσε ο Φετουλάχ Γκιουλέν. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top