Αποκαλύψη STAR: Πόσο υπολογίζουν οι ειδικοί ότι θα κερδίσει η Κύπρος από την εκμετάλλευση της ΑΟΖ!

Γιατί είναι μεγάλης σημασίας οι έρευνες στο οικόπεδο 11

Τις τελευταίες ημέρες οι ερευνητικές γεωτρήσεις που θα ξεκινήσει το Γουέστ Καπέλα την Κυριακή στο οικόπεδο 11, μονοπωλούν την επικαιρότητα.

Ποιά είναι όμως η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου οικοπέδου, εξηγεί στο Δελτίο Ειδήσεων του Star ο αρχισυντάκτης του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του STAR, Ηλίας Παπανικολάου.

«Mιλώντας με καθηγητές που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ένα συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο. Αν ο στόχος στο οικόπεδο 11 παρομοιάζει με το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ που βρίσκεται στο νότιο μέρος του οικοπέδου, αν δηλαδή τα πετρώματα είναι παρόμοια, τότε μιλάμε για ένα κοίτασμα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Θέλω να πω επίσης, πως η σπουδή των Τούρκων να οικειοποιηθούν τα οικόπεδα 6 και 7, έχει να κάνει ξεκάθαρα με τα πελώρια κοιτάσματα που η έρευνα των εταιρειών Σπέκτρουμ και Πι-Τζι-Ες διάβασαν στην περιοχή. Χαρακτηριστικά, το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα στο  οικοπεδο 6 είναι πέντε φορές μεγαλύτερο του αιγυπτιακού Ζορ. Η ιταλική μέθοδος που ακολούθησαν οι δύο αυτές εταιρείες, αυξάνουν το ποσοστό επιτυχίας πάνω από 50%».

Ποιο είναι όμως το οικονομικό όφελος για την Κυπριακή δημοκρατία και τι εμποδίζει τους Τούρκους να κάνουν και αυτή τη δική τους απόπειρα γεώτρησης;

«Για μια χώρα που αποδεδειγμένα δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, το μόνο εμπόδιο είναι τα μέσα που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχουν καθώς το Μπαρμπαρός είναι ένα γερασμένο και παρωχημένο τεχνολογικά σεισμογραφικό ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης για τους Τούρκους πλατφόρμα εξόρυξης».

Κλείνοντας ο Ηλίας Παπανικολάου τόνισε: «Σύμφωνα με τους πιο απαισιόδοξους υπολογισμούς των ειδικών η ακαθάριστη αξία των κοιτασμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ ξεπερνάει τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top