Πέθανε ο νομπελίστας της Ειρήνης Λιου Σιαομπό στερούμενος την ελευθερία του

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ρίχνει ευθύνες στην Κινεζική Κυβέρνηση

Πέθανε ο νομπελίστας της Ειρήνης Λιου Σιαομπό στερούμενος την ελευθερία του

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 61 ετών άφησε ο νομπελίστας Ειρήνης Λιου Σιαομπό, βυθίζοντας στο πένθος τους δικούς του ανθρώπους.

Ο  Κινέζος διανοούμενος, συγγραφέας και ακτιβιστής, το 2009 φυλακίστηκε για  «υπονομευτικές δραστηριότητες» κατά της κινεζικής κυβέρνησης.

Θα ήταν πολιτικός κρατούμενος έως το 2020 όμως ο θάνατος τον πρόλαβε. Ο καρκίνος στο ήπαρ του χτύπησε την πόρτα και ο Λιου έγινε ο πρώτος νομπελίστας Ειρήνης, ο οποίος πέθανε στερούμενος την ελευθερία του.

Ο Κινέζος νομπελίστας πριν από λίγο καιρό μεταφέρθηκε από τη φυλακή σε νοσοκομείο στη Σενγιάνγκ, αφού ο καρκίνος ήταν σε τελικό στάδιο.

Λίγο καιρό πριν  η Γερμανία πρότεινε στο Πεκίνο να εγκρίνει τη μεταφορά του σε νοσοκομείο στη δική της επικράτεια, για να του παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες.

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ρίχνει ευθύνες στην κινεζική κυβέρνηση για τον θάνατο του νομπελίστα.

«Το βρίσκουμε βαθιά εξοργιστικό το ότι ο Λιου Σιαομπό δεν διακομίστηκε σε κάποιο νοσοκομείο, όπου θα μπορούσαν να του παρασχεθούν οι κατάλληλες ιατρικές φροντίδες, πριν μπει στην τελική φάση» του καρκίνου στο ήπαρ, τόνισε η επικεφαλής η Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top