Στη δημοσιότητα το Repeal Bill της Βρετανίας για τη διακοπή των σχέσεων με την ΕΕ-«Αυτό θα είναι κόλαση»

Καθόλου εύκολη η διαδικασία

Στη δημοσιότητα το Repeal Bill της Βρετανίας

Η Βρετανία δημοσιεύει σήμερα τη νομοθεσία με την οποία λύνει τους πολιτικούς και νομικούς δεσμούς της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκαινιάζοντας έναν διάλογο που αναμένεται να είναι έντονα διχαστικός και ο οποίος θα δοκιμάσει την ικανότητα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να καθοδηγήσει τη χώρα.

Το Νομοσχέδιο Ανάκλησης ("Repeal Bill") είναι αποφασιστικής σημασίας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την έξοδο από την ΕΕ (Brexit) το 2019, παρέχοντας τον μηχανισμό με τον οποίο δεκαετίες νομοθετημάτων της ΕΕ θα μετατραπούν σε βρετανική νομοθεσία, και με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η έξοδος με την ανάκληση της νομοθεσίας του 1972 η οποία μετέτρεψε την Βρετανία σε μέλος της ΕΕ.

Οι πρόωρες εκλογές που διενέργησε τον περασμένο μήνα της κόστισαν την αυτοδυναμία του κόμματος και επανέφεραν τον διάλογο για την απόφαση εξόδου της Βρετανίας.

Μέσα στο Συντηρητικό Κόμμα της, οι υπέρμαχοι του Brexit βουλευτές της υπερασπίζονται σθεναρά το σχέδιο της για "σκληρή έξοδο", υπέρ της απόλυτης ρήξης με την ΕΕ.

Οι υπέρμαχοι της ΕΕ προσπαθούν να επιτύχουν παραχωρήσεις που θα απαλύνουν τους όρους αποχώρησης. Η ανταρσία από οποιαδήποτε πλευρά θα μπορούσε να εκτροχιάσει την νομοθεσία και να δοκιμάσει την ικανότητα της Μέι να διαπραγματευτεί κάποιον συμβιβασμό ή να βρει υποστήριξη από κόμματα της αντιπολίτευσης. Εάν αποτύχει, μπορεί να βρεθεί σε πολύ επισφαλή θέση.

Καθόλου εύκολη η διαδικασία

Η απαλλαγή από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι μια απλή περίπτωση κατάργησης μιας πράξης και ενσωμάτωσής της στο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την ΕΕ, υπάρχουν περίπου 20.000 νομοθετικές πράξεις της ΕΕ εκ των οποίων οι 5.000 ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη. Την ίδια ώρα, πολλά τμήματα του κοινοτικού δικαίου, έχουν ήδη ενσωματωθεί τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια βρετανική νομοθεσία, ενώ άλλα δεν αποτελούν νόμους αλλά αποφάσεις του Δικαστηρίου ή αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ.

Η απόφαση για το ποια τμήματα πρέπει να υιοθετηθούν ή να τροποποιηθούν, είναι ένας γραφειοκρατικός εφιάλτης που θα χρειαζόταν πολλά χρόνια για να γίνει σωστά. Η Βρετανία θα έχει περίπου 18 μήνες.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του ηγέτη των Φιλελεύθερων, Τιμ Φάρον: «Αν το Άρθρο 50 για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου ήταν δύσκολο, αυτό θα είναι κόλαση» είπε προς την κυβέρνηση.

Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης στο star.gr

Την  ίδια ώρα, ο επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της Bank of America – Merrill Lynch Αθανάσιος Βαμβακίδης, δήλωσε στο star.gr: «H May, μπορεί να έχει επιζήσει μέχρι στιγμής, αλλά έχει χάσει πολλά μετά τις εκλογές και οι πολίτες προφανώς ψήφισαν εναντίον της σκληρής στρατηγικής της για το Brexit. Διαπραγματεύεται χωρίς σαφή στρατηγική και δεν ξέρω πόσο καιρό θα παραμείνει στην εξουσία.

Το μόνο καλό είναι ότι η ΕΕ μπορεί να μην θέλει να «τιμωρήσει» το Ηνωμένο Βασίλειο πια. Θεωρεί ότι μετά τις βρετανικές εκλογές το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυτοπυροβοληθεί στο πόδι και μετατρέπεται σε παράδειγμα προς αποφυγή για την υπόλοιπη ΕΕ».

 

Επιμέλεια: Μαρία Κυπραίου 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top