Μεταναστευτικό και βάσεις δεδομένων στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Μεταναστευτικό & βάσεις δεδομένων στο επίκεντρο Υπουργών

Η μετανάστευση και η πολλαπλή χρήση των βάσεων δεδομένων βρέθηκε στο επίκεντρο της άτυπης συνεδρίασης των Υπουργών Εσωτερικών στο Ταλίν, όπου κατέστη σαφές το πρόβλημα με τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν φέτος στην Ιταλία - 20% παραπάνω από ότι πέρσι.

Οι υπουργοί Εσωτερικών από όλα τα κράτη μέλη επανέλαβαν ότι πρέπει να ληφθεί επειγόντως δράση και ο συντονισμός των δραστηριοτήτων πρέπει να βελτιωθεί, προκειμένου να επιλυθεί η κατάσταση και να υποστηριχτούν οι χώρες πρώτης γραμμής.

Ο Υπουργός Εσθονίας Εσωτερικών, Αντρές Ανβέλτ, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, τόνισε ότι η Ευρώπη έχει βοηθήσει και θα συνεχίσει να βοηθά εκείνους που χρειάζονται προστασία: «φυσικά, θα πρέπει να βοηθηθεί η Ιταλία να ξεπεράσει αυτή την κρίση και όλες οι χώρες πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για το σκοπό αυτό. Πρέπει να δημιουργηθεί μια πολύ σαφή πολιτική επιστροφής και να ασχοληθούμε με τους λόγους που προκαλούν την κρίση στην πηγή της, δηλαδή, στις χώρες προέλευσης των προσφύγων».

Η Εσθονία επιβεβαίωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, θα συνεχίσει τις συζητήσεις μεταρρύθμισης για την πολιτική ασύλου . Ο υπουργός Άνβελτ παραδέχθηκε ότι πολλές σοβαρές συζητήσεις ακόμα πρέπει να πραγματοποιηθούν επί του θέματος.

Επιπλέον, οι Υπουργοί Εσωτερικών επικεντρώθηκαν στην εσωτερική διάσταση της πολιτικής επιστροφής της ΕΕ, όπου κοινή αντίληψη κατέστη το να μειωθεί ο χρόνος μεταξύ της λήψης αρνητικής απάντησης σε αίτηση ασύλου και της απέλασης του αιτούντος.

Ένα από τα κύρια θέματα για την εσθονική Προεδρία είναι η χρήση των βάσεων δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η ανάγκη για την ταχεία κυκλοφορία των δεδομένων. Ως εκ τούτου, οι Υπουργοί Εσωτερικών μαζί με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, συζήτησαν τις εναλλακτικές δυνατότητες για την καλύτερη χρήση της βάσης δεδομένων ποινικού μητρώου και πώς μπορούν να εφαρμοστούν τεχνικές βελτιώσεις.

Ο Προεδρεύων Υπουργός ανέφερε ότι η ταχεία ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των δεκάδων βάσεων δεδομένων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία τόσο των εξωτερικών συνόρων, όσο και για την εσωτερική ασφάλεια της Κοινότητας.

Δεδομένου ότι η ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται επίσης από την κατάσταση των γειτόνων της, η Εσθονική Προεδρία έθεσε τη συνεργασία με την Ουκρανία ως ένα νέο θέμα στην ατζέντα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την παράνομη διακίνηση πυροβόλων όπλων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη μια θλιβερή εμπειρία με την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπου υποφέρει από τις συνέπειες της σύγκρουσης με τη μορφή του λαθρεμπορίου όπλων για χρόνια. Οι 28 αποφάσισαν ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα για να αποφευχθούν τέτοιου είδους συνέπειες.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top