Κρίσιμη χαρακτηρίζει η τουρκική πλευρά την σημερινή μέρα καθώς οι δύο πλευρές αναμένεται να τοποθετηθούν σε ένα νέο ερώτημα του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ούτως ώστε να υπάρξει δυνατότητα μεγαλύτερης προσέγγισης. Τουρκικές πηγές ανέφεραν στο Star  ότι στο ερώτημα που απαντά από χθες το απόγευμα γραπτώς η τουρκική πλευρά αλλά και οι άλλες τέσσερις πλευρές είναι «ποια είναι η θέση μου και τί μπορώ να κάνω;».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν από την απάντηση «τι μπορώ να κάνω» θα εξαρτηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων και αυτό θα κριθεί αμέσως μόλις αύριο το πρωί παραδοθούν τα έγγραφα. «Γι’ αυτό μιλάμε για κρίσιμη Δευτέρα», μας είπε η ίδια πηγή η οποία εξήγησε ότι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα δώσουν «τις θέσεις τους και τί μπορούν να κάνουν» επί του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων ενώ η Ε/κ και η Τ/κ πλευρά θα δώσουν «τις θέσεις τους και τί μπορούν να κάνουν» επί των έξι κεφαλαίων συνολικά. 

Όπως αναφέρουν οι τουρκικές πηγές η νέα φόρμουλα του «προσέγγισε και κέρδισε» θα ξεκινήσει έπειτα από την παράδοση των γραπτών εγγράφων στις πλευρές. Η κάθε πλευρά θα αναδείξει τα δικά της κρίσιμα ζητήματα και ανάλογα με τα κρίσιμα ζητήματα και της άλλης πλευράς θα καλείται η μία ή η άλλη να δώσει τις «προτάσεις προσέγγισής» της. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκινήσει η προσέγγιση για να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερες συγκλίσεις. 

Πάντως οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν να φτάσει απόψε ο ΓΓ του ΟΗΕ και να συμμετάσχει αύριο στις εργασίες, ωστόσο εκτιμούν ότι ακόμη και την Τετάρτη να έρθει ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι αρκετός χρόνος για να κλείσει το πλαίσιο - λύσης μέχρι την Παρασκευή. Δεν αποκλείουν ωστόσο να χρειαστεί λίγο ακόμη χρόνος και να παραταθεί το κλείσιμο μέχρι και τις 11 ή 12 Ιουλίου. 

Οι ίδιες πήγες λένε στο Star ότι στην περίπτωση που στο Κραν Μοντάνα επιτευχθεί ένα πλαίσιο λύσης τότε τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο πρέπει να αναμένεται ότι θα γίνει και δημοψήφισμα και στην περίπτωση που η απάντηση είναι θετική οι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συνεχίσουν συνεχίσουν ως Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ομόσπονδης Ενωμένης Κύπρου. 

H ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΛΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρέσβης στην Λευκωσία, Στάνισλαβ Οσάτσι, δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες για αποκατάσταση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και ότι η Τουρκία γνωρίζει καλά τις θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό.

Όπως μεταδίδει το AΠΕ, για τη τη Ρωσία η μόνη καλή λύση του Κυπριακού θα είναι αυτή που θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες σε χωριστά δημοψηφίσματα, σημειώνει ο  Στάνισλαβ Οσάτσι, προσθέτοντας ότι «μόνο οι άνθρωποι του νησιού κρατούν τη μοίρα στα χέρια τους και ότι δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα προς το συμφέρον της ειρήνης στο νησί».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο Ρώσος πρέσβης  αναφέρεται στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, που διεξάγονται στο Κραν Μοντανά  της Ελβετίας, και χαρακτηρίζει τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων ως «το δυσκολότερο μέρος των διαπραγματεύσεων».

Αναφερόμενος στο ρόλο της Ρωσίας, είπε ότι αυτός δεν άλλαξε και σημείωσε : «Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιθυμούμε να συμβάλουμε σε ένα ευνοϊκό κλίμα για τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνο με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Επίσης, ο Ρώσος πρέσβης τάχθηκε υπέρ  της παρουσίας των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα για να εξετάζουν λεπτομερώς το τί συμφωνείται, αλλά, επεσήμανε, «η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και εναπόκειται στις κοινότητες να αποφασίσουν ποιους θα προσκαλέσουν στη διάσκεψη».

Για το θέμα των εγγυήσεων ο κ. Οσάτσι είπε ότι οι θέσεις της Ρωσίας «συμπίπτουν με αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι το δικαίωμα εγγυήσεως της ειρήνης και της σταθερότητας στον σύγχρονο κόσμο «είναι το προνόμιο του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Εξάλλου, ο Ρώσος πρέσβης διέψευσε ότι η χώρα του φοβάται ότι το μεσογειακό φυσικό αέριο θα μεταφερθεί στην Ευρώπη και εξήγησε ότι αυτό που ανακαλύφθηκε δεν θα μπορούσε ποτέ να δημιουργήσει ανταγωνισμό για τις προμήθειες της Ρωσίας και ότι η Ρωσία είναι υπέρ της διαφοροποίησης των διαδρομών στην ήπειρο.

Όσον αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Οσάτσι είπε ότι οι νέες ανακαλύψεις των πρόσθετων αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή είναι ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος των μεσογειακών γειτόνων και η καθυστέρηση στην υλοποίηση του ενεργειακού έργου ενδέχεται να επηρεάσει δυσμενώς την αποτελεσματικότητά του. Επίσης, εξέφρασε την ευχή οι περιφερειακοί εταίροι να μοιραστούν αυτή την κατανόηση και να επιλύσουν τις διαφορές μόνο με οικονομικά λογικά και νόμιμα μέσα.

Ο κ. Οσάτσι επεσήμανε ότι το φυσικό αέριο περικλείει πλεονεκτήματα και προοπτικές για την Κύπρο, αφού θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού και το ρόλο της Κύπρου στη διεθνή σκηνή.

ΠΛΗΡΩΣ ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ, ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ

Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, δήλωσε πως πλέον είναι ξεκάθαρο και κατανοητό αυτό που απαιτείται προκειμένου να επέλθει η επανένωση της διαχωρισμένης Κύπρου.

Συγκεκριμένα, το AP μεταδίδει, πως ο εκπρόσωπος Stephane Dujarric, δήλωσε πως η αναγνώριση των βασικών στοιχείων μιας πιθανής συμφωνίας, προέκυψε έπειτα από συνάντηση που είχε ο Γκουτιέρες με τις αντίπαλες πλευρές, κατά την διάρκεια των συνομιλιών υψηλού επιπέδου στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Παράλληλα, ο Γκουτιέρες συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκος Αναστασιάδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντσί, σε μια προσπάθεια να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες.

Επίσης είχε συναντήσεις με διπλωμάτες από τους «εγγυητές» της Κύπρου (Βρετανία, Ελλάδα και Τουρκία).

Αυτό που παραμένει βασικό εμπόδιο, είναι οι διαφωνίες για τις μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας της Κύπρου.

Σύμφωνα πάντως με τον Stephane Dujarric, ο Γκουτιέρες παραμένει «πλήρως αφοσιωμένος» με την όλη διαδικασία.

Επίσημες πηγές, αναφέρουν πάντως πως οι συζητήσεις είναι πιθανό να α συνεχιστούν όλη την επόμενη εβδομάδα.

Tην ίδια στιγμή, τα μέλη της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας «Ενώστε τώρα την Κύπρο», δηλώνουν:

«Καλούμε τους κύριους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί που έχουν κάνει πρωτοφανή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, να βρουν μια ολοκληρωμένη λύση στο Κυπριακό, να δείξουν το απαραίτητο θάρρος και να τερματίσουν τον διαχωρισμό που περιορίζει το μέλλον των παιδιών μας και περιορίζει τις τεράστιες δυνατότητες του όμορφου νησιού μας».

Tags: