Φανερά ενοχλημένος είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την χθεσινή απόφαση του Βερολίνου που δεν του επέτρεψε να μιλήσει σε συμπατριώτες του στη διάρκεια της επίσκεψης του στ Σύνοδο του G20 στο Αμβούργο (που θα λάβει χώρα στις 7-8 Ιουλίου).

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή», ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε πως η Άγκυρα έχει εξοργιστεί με την σχετική απόφαση, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών:

«Η απαγόρευση (της ομιλίας  Ερντογάν) ήταν το πιο απτό παράδειγμα ότι στην Ευρώπη υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» δήλωσε ο Καλίν και πρόσθεσε πως «όσοι επιθυμούν να χορηγήσουν στην Τουρκία με κάθε ευκαιρία διδασκαλίες για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, εμποδίζουν τον πρόεδρο να στραφεί σε Τούρκους πολίτες. Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι συρρέουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις». 

Παράλληλα, στη γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Ερντογάν αναφέρει πως «οι δηλώσεις Γερμανών πολιτικών για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελούν την πιο συγκεκριμένη ένδειξη των δυο μέτρων και δυο σταθμών που κυριαρχούν στην Ευρώπη».

Σημειώσε δε, πως «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι προκλητικές και κακοπροαίρετες δηλώσεις ορισμένων Γερμανών πολιτικών ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος Ερντογάν στο Αμβούργο της Γερμανίας προκειμένου να παραστεί στη Σύνοδο Ηγετών της G20. Το να προσπαθούν να εμποδίσουν τη συνάντηση του Προέδρου μας με πολίτες μας εκείνοι που σε κάθε ευκαιρία επιχειρούν να διδάξουν μάθημα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίων στην Τουρκία, ενώ θέτουν υπό την προστασία τους τρομοκρατικές οργανώσεις, πραξικοπηματίες και παράνομους, αποτελεί την πιο συγκεκριμένη ένδειξη των δυο μέτρων και δυο σταθμών που κυριαρχούν στην Ευρώπη».

Τέλος, κατέληξε πως «περιμένουμε από τα άτομα αυτά που ισχυρίζονται ότι πιστεύουν στη δημοκρατία να ταχθούν στο πλευρό του κράτους και του Έθνους αντί να υποστηρίζουν εκείνους που θέλουν να καταλύσουν την τουρκική δημοκρατία. Ελπίζουμε ότι οι γερμανικές αρχές δεν θα επαναλάβουν τα σοβαρά λάθη που έκαναν κατά τη διαδικασία του δημοψηφίσματος και επαναλαμβάνουμε ότι δεν θα πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό των βραχυπρόθεσμων εκλογικών υπολογισμών οι τουρκογερμανικές σχέσεις που βασίζονται σε αιώνες».

 

 

 

Tags: