Εμπλοκή στο Κυπριακό-Τσαβούσογλου: «Η Άγκυρα δεν θα δεχθεί ποτέ την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο»

Τεταμένο το κλίμα στο Κραν Μοντάνα-Kρίσιμη η τρίτη ημέρα της Διάσκεψης

Εμπλοκή αλλά όχι κρίση παρουσιάστηκε στο θέμα του Κυπριακού, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, διεμήνυσε πως η Άγκυρα δεν θα δεχθεί ποτέ την πλήρη απασχόληση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ούτε και την άρση των εγγυήσεων.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Κυπριακό που όπως σας έχουμε ενημερώσει πραγματοποιείται στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, ο Τσαβούσογλου κάλεσε Αθήνα και Λευκωσία να φέρουν «αποδεκτές» προτάσεις, προειδοποιώντας ότι αυτή η Διάσκεψη είναι η τελευταία για το Κυπριακό.

Παράλληλα, τόνισε μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, πως για την Άγκυρα δεν είναι σημείο έναρξης της διαπραγμάτευσης οι μηδενικές εγγυήσεις και η αποχώρηση όλων των στρατευμάτων.

«Αυτό δεν το δεχόμαστε» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «η Άγκυρα έδειξε την ελαστικότητα που μπορούσε να δείξει αλλά δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις βασικές αρχές της».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «η παράταση είναι τακτική των Ελληνοκυπρίων», καθώς «μπροστά τους έχουν εκλογές» και «θέλουν να κάνουν "μονομερείς"  γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου».

«Υπάρχουν σημαντικά θέματα όπως το περιουσιακό, η εκ περιτροπής προεδρία, οι τέσσερις ελευθερίες των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας. Πρέπει τόνισε να επιτευχθεί συμφωνία σε αυτά τα θέματα», ανέφερε και δήλωσε ότι «δεν θα συζητάμε το Κυπριακό για μια ζωή, πρέπει να επικεντρωθούμε στο να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις».

ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ… ΚΡΙΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

Εν τω μεταξύ σήμερα Παρασκευή, είναι η τρίτη ημέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, και θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη.

Στις 09.30 το πρωί ώρα Ελλάδας/Κύπρου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε κατ΄ιδίαν με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Ακολούθως ο Έιντε θα έχει συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις θα συνεχίσει με τη συμμετοχή όλων των πλευρών στις 11.30 ώρα Κύπρου, παρουσία του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Το μεσημέρι ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Την ίδια ώρα γεύμα θα έχουν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στις 16.00 ο κ. Γκουτέρες θα προβεί σε επίσημη δήλωση.

Στις 19.00-19.30 θα γίνει εκτός απροόπτου, συνάντηση με Γκουτέρες-Αναστασιάδη-Ακιντζί για δικοινοτικά ζητήματα (Εδαφικό-Περιουσιακό-Διακυβέρνηση), έτσι ώστε να διαφανεί πώς συνεχίζει η διαδικασία.

Στο μεσοδιάστημα ο Γκουτέρες θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των υπολοίπων αντιπροσωπειών που βρίσκονται στο Κραν Μοντάνα και το βράδυ θα παραθέσει δείπνο.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top