Μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις με νομοσχέδιο Μακρόν

Μια από τις σημαντικότερες εξαγγελίες του Γάλλου προέδρου

Μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις με νομοσχέδιο Μακρό

Το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα, η οποία αποτελεί και μία από τις σημαντικότερες εξαγγελίες του Προέδρου Μακρόν, παρουσιάστηκε χθες, Τετάρτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο και έχει ως αντικειμενικό στόχο να παράσχει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις.

«Στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε μια μεταρρύθμιση που θα ευνοήσει τον κοινωνικό και οικονομικό διάλογο», επεσήμανε η Υπουργός Εργασίας, Μυριέλ Πενικώ, στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Η δυνατότητα παράκαμψης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και το ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις, λόγω καταχρηστικών απολύσεων, αποτελούν κάποια από τα σημεία που θίγονται στο σχέδιο νόμου και αποτελούν δεσμεύσεις του Εμανουέλ Μακρόν. Παράλληλα, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ρυθμίσεις αναφορικά με τη λύση συμβάσεων, τις απολύσεις λόγω οικονομικών δυσχερειών και τις συμβάσεις έργου, ένα εργαλείο που βρίσκεται μεταξύ σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου και προσωρινής εργασίας.

Αυτή η μεταρρύθμιση υπερβαίνει τον εργασιακό νόμο Khomri, o οποίος προκάλεσε το περασμένο έτος την χειρότερη κοινωνική κρίση στη Γαλλία και οδήγησε σε διαδηλώσεις που διήρκεσαν πολλούς μήνες. Στο μεταξύ, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και αυτό αποτελεί και υπενθύμιση του Πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Επισημαίνοντας τη «σημασία» της εν λόγω μεταρρύθμισης, ο Γάλλος πρωθυπουργός θέλησε να υπενθυμίσει ότι «το κείμενο του σχεδίου χαίρει πολιτικής νομιμοποίησης», όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Κριστόφ Καστανέ.

Σε κάθε περίπτωση, η γαλλική Κυβέρνηση έχει προτείνει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις οργανώσεις των εργοδοτών να συμμετάσχουν σε μια σειρά διαβουλεύσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι, παράλληλα με την «κοινοβουλευτική διαδρομή» του κειμένου. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, το Υπουργείο Εργασίας θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει σταδιακά για τις προθέσεις του, ενώ οι κοινωνικοί εταίροι δεν θα έχουν διαθέσιμο κάποιο κείμενο αναφοράς.

Έχοντας τηρήσει σιωπή τις πρώτες εβδομάδες της διαβούλευσης, συνδικάτα όπως η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT) και η CFE-CGC, αρχίζουν ήδη να δείχνουν τα πρώτα σημάδια ενόχλησης, ενώ άλλα περιμένουν το τέλος των διαπραγματεύσεων για να εκφραστούν.

Ωστόσο, στόχος της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει γρήγορα και το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο στις 24 και 28 Ιουλίου, ενώ τα σχετικά διατάγματα θα υιοθετηθούν έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2017 και θα τεθούν σε «άμεση ισχύ», όπως δεσμεύτηκε η Υπουργός Εργασίας.

Σε σχετικό δημοσίευμα της Le Monde αναφέρεται, εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ανυπότακτης Γαλλίας στην Εθνοσυνέλευση, κ. Ζαν Λυκ Μελανσόν, δεσμεύεται για μια «πλήρη» αντιπολίτευση ως προς τη μεταρρύθμιση των εργασιακών, «η οποία δεν θα περιοριστεί στην κοινοβουλευτική αντιπολίτευση. Εμείς, η Ανυπότακτη Γαλλία θα διαδραματίσουμε το δικό μας ρόλο, θα συσπειρώσουμε όλους, στις γειτονιές, τους άνεργους, τους φοιτητές».

 

Από το Παρίσι, Μαρία Δεναξά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top