O Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί το Κογκρέσο στις Βερσαλλίες

«Αμερικανοποιεί» τις γαλλικές πολιτικές παραδόσεις

O Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί το Κογκρέσο στις Βερσαλλίες

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να μιλήσει στους βουλευτές και τους γερουσιαστές της Γαλλίας, στο παλάτι των Βερσαλλιών την Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 4 (ώρα Ελλάδας).

Πρόκειται για μια απόφαση που δέχεται σφοδρές επικρίσεις, καθώς θα πραγματοποιηθεί μια μέρα πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού, Εντουάρ Φιλίπ, στο γαλλικό κοινοβούλιο, όπου αναμένεται να ανακοινώσει τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της πενταετούς θητείας του.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Εμανουέλ Μακρόν ότι επιχειρεί να επισκιάσει και να υποβαθμίσει τον ρόλο του πρωθυπουργού του.

Από την Εσθονία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Εντουάρ Φιλίπ δεν έδειξε ενοχλημένος από την απόφαση του Μακρόν. Σε δηλώσεις του, τόνισε πως «οι δυο παρεμβάσεις θα είναι πάνω στην ίδια γραμμή και θα αλληλοσυμπληρώνονται».

Ο Γάλλος πρόεδρος, που ενημέρωσε για την ομιλία του τους προέδρους της γερουσίας και του κοινοβουλίου, θέλει να δώσει σ’ αυτό το εξαιρετικό γεγονός ετήσιο χαρακτήρα και να απευθύνεται στο Κογκρέσο σε κάθε επέτειο της εκλογής του.

«Θα είναι μια ομιλία για την κατάσταση της Γαλλίας, που θα μοιάζει πολύ με τις ομιλίες των Αμερικανών προέδρων», σύμφωνα με τον επικοινωνιολόγο Φιλίπ Μορώ Σεβρολέ. «Επιπλέον, ο Μακρόν χρησιμοποιεί τις Βερσαλλίες για δεύτερη φορά από την έναρξη της θητείας του, σαν να θέλει να δείξει ότι το προεδρικό μέγαρο έγινε ξαφνικά πολύ μικρό για την εικόνα του προέδρου της χώρας. Μια εικόνα που την θέλει τόσο ισχυρή όσο είναι η εικόνα Τραμπ».

Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά, ο Μακρόν δεν θα δώσει την καθιερωμένη τηλεοπτική συνέντευξη της 14ης Ιουλίου, σπάζοντας έτσι την παράδοση 40 και πλέον χρόνων που είχε ξεκινήσει επί προεδρίας του Βαλερί Ζισκάρ Ντε Στεν.

«Με τις Βερσαλλίες, ο πρόεδρος απευθύνεται στον λαό και όχι στα ΜΜΕ, όπως γίνεται με την τηλεοπτική συνέντευξη. Αντικαθιστά μια γαλλική παράδοση, με μια αμερικάνικη», σύμφωνα με τον Σεβρολέ.

Με την ομιλία του Μακρόν στις Βερσαλλίες, θα είναι η τρίτη φορά που ένας Γάλλος πρόεδρος μιλάει ενώπιον του Κογκρέσου, μετά την μεταρρύθμιση του Συντάγματος το 2008.

 

Από το Παρίσι, Μαρία Δεναξά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top