Η Εσθονική Προεδρία στο πλευρό της Κύπρου στο θέμα των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας

«Είναι απαράδεκτο που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος» δηλώνει ο Κλέεν Γιάερατς

Η Εσθονία στο πλευρό της Κύπρου

Η Εσθονική Προεδρία δεν πρόκειται να πράξει τίποτα το οποίο θα διαταράξει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της τελωνειακής ένωσης και της διαδικασίας της διεύρυνσης και των γενικότερων συζητήσεων με την Τουρκία, δήλωσε στο ΚΥΠ, ο Κλέεν Γιάερατς, ο «Sherpa» της Εσθονικής κυβέρνησης στο Συμβούλιο των 28 και διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας.

«Είναι απαράδεκτο που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος», είπε ο Κλέεν Γιάερτς. «Η τελωνειακή ένωση είναι παλιά υπόθεση, δεν αμφιβάλλω ότι πρέπει να προχωρήσει, η Τουρκία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος, αλλά δεν γίνεται να μην αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος». Σημείωσε δε ότι «πήγαμε και είδαμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ξέρουμε καλά τι συμβαίνει και κατανοούμε τις κυπριακές θέσεις».

«Γενικότερα με το θέμα της διεύρυνσης επίσης να μην περιμένετε πολλά γιατί με αυτό τον φάκελο θα ασχοληθεί περισσότερο η Βουλγαρική, επόμενη προεδρία, διότι τότε εκδίδονται και οι σχετικές εκθέσεις».

Ο sherpa της Εσθονικής Κυβέρνησης συνάντησε σήμερα το πρωί αντιπροσωπεία του κοινοτικού Τύπου για την έναρξη της Εσθονικής Προεδρίας.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της Προεδρίας ανέφερε πως θα γίνει χειρισμός 100 περίπου φακέλων, όμως οι 20 είναι αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη σημασία και θα προωθηθούν. Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν 4 βασικές προτεραιότητες:
 

- η ελεύθερη διακίνηση, μετακίνηση και εγκατάσταση επιχειρήσεων, με τον ίδιο τρόπο όπως και η κυκλοφορία των πολιτών.
- η ελεύθερη διακίνηση ηλεκτρονικών δεδομένων, με στόχο τη δημιουργία της κοινής ψηφιακής αγοράς χωρίς φραγμούς
- την ολοκλήρωση της ενεργειακής ένωσης σε επίπεδο υποδομών και αγοράς, με έμφαση στην απεξάρτηση από τη Ρωσία και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών.
- η κοινή άμυνα, με τη δημιουργία του κοινού ταμείου άμυνας,  τις κοινές δομές συνεργασίας και τις ευρωπαϊκές μάχιμες μονάδες. 

 

Ο Eσθονός sherpa δεν φάνηκε πάντως αισιόδοξος για το θέμα της μετεγκατάστασης σε σχέση με το προσφυγικό, αρνήθηκε όμως τον χαρακτηρισμό πως η Εσθονία ανήκει στο «ανατολικό μπλοκ» σε σχέση με την αντίληψη για τον χειρισμό της μετανάστευσης. Σημείωσε ότι «πολλά έχουν δοκιμαστεί από την εποχή της Σλοβακικής και της Μαλτέζικης Προεδρίας και τώρα πρέπει να δούμε τι άλλο μπορεί να γίνει».

Αργότερα σήμερα, τα μέλη της Κομισιόν, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Γιούνκερ, θα φτάσουν στην Εσθονία για διήμερη επίσκεψη, από κοινού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ. Αυτές οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου θα χρησιμεύσουν ως εναρκτήριο λάκτισμα για την Εσθονική εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Πρόεδρος Τουσκ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιούρι Ράατας για να συζητήσει τις προετοιμασίες για τις συνόδους κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Θα μιλήσουν επίσης για τις εξελίξεις στον τομέα της μεταναστευτικής, κλιματικής και αμυντικής πολιτικής της ΕΕ. Ο Πρόεδρος Tusk θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Εσθονίας Kersti Kaljulaid.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μέλη της Κομισιόν θα συναντήσουν μέλη της εσθονικής κυβέρνησης για να συζητήσουν τους στόχους που έχουν τεθεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι Επίτροποι θα συναντηθούν επίσης με τον Πρόεδρο της Εσθονίας  Kersti Kaljulaid, τον Πρόεδρο του Riigikogu (Κοινοβούλιο της Εσθονίας) Eiki Nestor και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και των επιτροπών.

Όλοι οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης της εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Tallinn Creative Hub (Kultuurikatel), καθώς και την επακόλουθη εναρκτήρια συναυλία στην πλατεία Ελευθερίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 29 Ιουνίου.

Στις 30 Ιουνίου, στις 10.45, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό Jüri Ratas, τον Πρόεδρο Donald Tusk και τον Πρόεδρο Jean-Claude Juncker στο Tallinn Creative Hub (Kultuurikatel).

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top