Εποικοδομητικά βήματα βλέπει στο κυπριακό ο ΟΗΕ- Anadolu: Συνολική προσέγγιση από Τσαβούσογλου

Εποικοδομητική η πρώτη σύνοδος για ασφάλεια στο Καρν Μοντάνα

Εποικοδομητικά βήματα βλέπει στο κυπριακό ο ΟΗΕ- Anadolu:

Θα φτάσει τελικά στο Κραν Μοντάνα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Γκουτιέρες, όπως ανακοίνωσε ο βοηθός του, Τζέφρι Φέλτμαντ, παρ’ όλο που τις τελευταίες μέρες υπήρχαν φήμες ότι δεν είχε αποφασίσει ακόμη αν θα συμμετάσχει.

Για την σημερινή (Τετάρτη) έναρξη της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, είπε ότι ήταν μια καλή εναρκτήρια σύνοδος, ενώ ο Τζέφρι Φέλνταντ, σε ερώτηση αν υπήρξε κρίση σήμερα εξαιτίας της ελληνικής πλευράς, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, απάντησε αρνητικά, λέγοντας μάλιστα ότι ήταν τόσο θετικό το κλίμα που και ο ίδιος εξεπλάγην. Ίσως, ανέφερε, να ήταν και η πιο εποικοδομητική σύνοδος στην οποία συμμετείχε. 

Πάντως ο Έιντε αποκάλυψε ότι στη σημερινή σύνοδο τέθηκαν ιδέες στο τραπέζι, τις οποίες θα δουλέψουν απόψε και τις επόμενες μέρες. Όπως είπε, οι ηγέτες έχουν δηλώσει πως θα μείνουν εδώ μέχρι να βρεθεί λύση. «Μιλάμε για βδομάδες. Έχουμε θέσει την 7η Ιουλίου ως ημερομηνία ολοκλήρωσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μείνουμε και μετά την 7η Ιουλίου, ούτε και ότι δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διάσκεψη νωρίτερα. Θα μείνουμε εδώ μέχρι να τελειώσει. Ο χρόνος θα δείξει πόσο χρόνο χρειαζόμαστε ακόμη», ανέφερε. Ο Φέλνμαντ μετέφερε και μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ, καλώντας τους ηγέτες να αδράξουν την ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. 

Ο Έιντε, αφού ερωτήθηκε σχετικά με το έγγραφο που ετοίμασε ο ίδιος για την ασφάλεια και προκάλεσε τις αντιδράσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς, απάντησε ότι η έκφραση ‘αποσύρθηκε’ είναι λάθος, ωστόσο ανέφερε ότι δεν είναι κοινό και αποτελεί πλατφόρμα. 

Για κρίση στις διαπραγματεύσεις κάνει λόγο το ΙΗΑ

«Κρίση στις διαπραγματεύσεις προκάλεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά» υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο IHA, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης το διαψεύδει και εκφράζει λύπη που κάποιοι επιλέγουν τέτοιες πρακτικές για να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες και ενδεχομένως να πλήξουν τις συνομιλίες. «Εμείς θα παραμείνουμε σοβαροί και προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού» ανέφερε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος.  Επίσημες πηγές της ελληνοκυπριακής πλευράς το διαψεύδουν, εκφράζονταν ανησυχίες για μια τέτοια διαρροή για ένα θέμα που δεν υπήρξε.

Πάντως, το τουρκικό πρακτορείο υποστηρίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε αλλαγή της προόδου κάτι που προκάλεσε κρίση. ΤΟ ΙΗΑ υποστηρίζει ότι η ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά δεν ήθελαν να περάσουν στα άλλα κεφάλαια χωρίς να υπάρχει πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων. Προσθέτει ότι, αντί να γίνουν παράλληλες διαπραγματεύσεις, η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να γίνει μια συνάντηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και στην περίπτωση που υπάρξει πρόοδος να περάσουν στα άλλα κεφάλαια. Από την πλευρά της, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει την εφαρμογή της συμφωνίας που έγινε προηγουμένως, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να λύσουν την κρίση. 

Anadolu: Συνολική προσέγγιση για Κυπριακό από Τσαβούσογλου

Μια συνολική προσέγγιση για την λύση του Κυπριακού, μέσα στην ιστορική προοπτική, κατέθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη σημερινή Διάσκεψη για το Κυπριακό, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο επικαλείται πηγές από το Κραν Μοντάνα. 

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «εμείς ήρθαμε εδώ για τη λύση. Πρέπει πλέον να υπάρξει λύση σε αυτό το πρόβλημα που συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια». Ανέφερε ότι η Τουρκία έδειξε την πολιτική της βούληση για άλλη μια φορά για μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό. 

Όπως αναφέρει το Anadolu, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου, την ώρα που βρίσκονταν ακόμη δημοσιογράφοι στην αίθουσα, ο Έλληνας Υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, είπε στον Τούρκο ομόλογό του: «Μεβλούτ αύριο στην Ελλάδα θα έχει 43 βαθμούς». Ο Τσαβούσογλου του απάντησε: «Γι' αυτό Νίκο δεν πρέπει να πας πουθενά και να μείνεις εδώ».

 

Από την Τουρκία, Άννα Ανδρέου 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top