ΑΥΤΕΣ είναι οι πιο ΑΚΡΙΒΕΣ πόλεις του κόσμου! Σε ποια θέση φιγουράρει η Αθήνα

Στον αντίποδα ΔΕΙΤΕ ποιες είναι οι φθηνότερες-Πρώτη ανάρτηση: 21-06-2017 08:00

ΑΥΤΕΣ είναι οι πιο ΑΚΡΙΒΕΣ και οι πιο ΦΘΗΝΕΣ πόλεις

Σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, η κινητικότητα αποτελεί το βασικό στοιχείο της παγκόσμιας στρατηγικής προσέλκυσης ταλέντων από τις εταιρείες και έχει ως αποτέλεσμα οι πολυεθνικές να αξιολογούν προσεκτικά το κόστος ζωής.

Η 23η ετήσια έρευνα Κόστους Ζωής (Cost of Living Survey) της Mercer, διαπιστώνει ότι παράγοντες όπως οι μεγάλες διακυμάνσεις στην αγορά κατοικίας και ο πληθωρισμός στα αγαθά και τις υπηρεσίες, συμβάλλουν στο συνολικό κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον.

Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω έρευνα, οι πόλεις της Ασίας και της Ευρώπης και κυρίως το Χονγκ Κονγκ (2η θέση), το Τόκιο (3η θέση), η Ζυρίχη (4η θέση) και η Σιγκαπούρη (5η θέση), είναι στο top 5 της λίστας των πιο ακριβών πόλεων για εκπατρισμένους. Η πιο δαπανηρή πόλη, με γνώμονα το κόστος των αγαθών και της ασφάλειας, είναι η Λουάντα (1η θέση), η πρωτεύουσα της Ανγκόλα.

Το top 10 του καταλόγου, συμπληρώνουν οι εξής πόλεις: Σεούλ (6η θέση), Γενεύη (7η θέση), Σαγκάη (8η θέση), Νέα Υόρκη (9η θέση) και Βέρνη (10η θέση).

 

Οι λιγότερο ακριβές πόλεις για εκπατρισμένους, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Mercer, είναι: Τύνιδα (209), Μπισκέκ (208), Σκόπια (206), Γουίντοεκ (206), Μπλαντάιρ (205), Τιφλίδα (204), Μοντερρέι (203), Σαράγεβο (202), Καράτσι (201) και Μινσκ (200).

«Η παγκοσμιοποίηση της αγοράς είναι τεκμηριωμένη επαρκώς σήμερα με πολλές εταιρείες να δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο και με την προώθηση διεθνών αποστολών για τη βελτίωση της εμπειρίας των μελλοντικών διευθυντικών στελεχών», δήλωσε η Ilya Bonic, senior partner και πρόεδρος της Μercer Business Career. «Είναι πολλά τα πλεονεκτήματα από την αποστολή υπαλλήλων στο εξωτερικό, -είτε για μεγάλο, είτε για σύντομο χρονικό διάστημα-, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής εξέλιξης μέσω της απόκτησης παγκόσμιας εμπειρίας, της δημιουργίας και μεταφοράς δεξιοτήτων καθώς και της ανακατανομής πόρων», πρόσθεσε.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι μόνο τρεις ευρωπαϊκές πόλεις παραμένουν στο top 10 της λίστας των πιο ακριβών πόλεων για εκπατρισμένους. Η Ζυρίχη (4η θέση) εξακολουθεί να είναι η πιο δαπανηρή ευρωπαϊκή πόλη στον κατάλογο. Ακολουθεί η Γενεύη (7η θέση) και η Βέρνη (10η θέση).

Η Μόσχα (14η θέση) και η Αγία Πετρούπολη (36η θέση) «ανέβηκαν» 53 και 16 θέσεις αντιστοίχως, λόγω της ισχυρής εκτίμησης του ρουβλίου έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και του κόστους αγαθών και υπηρεσιών. Εν τω μεταξύ, το Λονδίνο (30η θέση), το Αμπερντίν (146η θέση) και το Μπέρμιγχαμ (147η θέση) έπεσαν 13, 61 και 51 θέσεις αντίστοιχα ως αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης της λίρας έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μετά την ψηφοφορία του Brexit. Η Κοπεγχάγη (28η θέση) έπεσε 4 θέσεις από την 24η στην 28η.

Το Παρίσι (62η θέση) επίσης έπεσε 18 θέσεις ενώ η Αθήνα έπεσε 7 θέσεις, από την 137η στην 144η θέση!

Άλλες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης έπεσαν στην κατάταξη, κυρίως λόγω της εξασθένησης των τοπικών νομισμάτων έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ. Η Βιέννη (78η θέση) και η Ρώμη (80η θέση) έπεσαν στην κατάταξη κατά 24 και 22 θέσεις, αντίστοιχα. Οι γερμανικές πόλεις του Μονάχου (98η θέση), της Φρανκφούρτης (117η θέση) και του Βερολίνου (120η) έπεσαν σημαντικά όπως και το Ντίσελντορφ (122η θέση) και το Αμβούργο (125η θέση).

«Οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, συμπεριλαμβανομένης της αποδυνάμωσης τόσο της λίρας Αγγλίας όσο και του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην κατάταξη αυτής της χρονιάς», εξήγησε η Kate Fitzpatrick, επικεφαλής της παγκόσμιας κινητικότητας της Mercer για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Η κ. Fitzpatrick πρόσθεσε: «Όταν οι εταιρείες αναπτύσσουν εργαζομένους σε χώρες του κόσμου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις συγκεκριμένες συνθήκες της τοπικής αγοράς, ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε δίκαια και ανταγωνιστικά πακέτα αποζημιώσεων για τους εκπατρισμένους υπαλλήλους».

Το Τελ Αβίβ (17η θέση), εξακολουθεί να είναι η πιο ακριβή πόλη στη Μέση Ανατολή ενώ οι πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι οι πιο ακριβές στην Αμερική, με την Νέα Υόρκη (9η θέση) να κρατά τα «ηνία». Ακολουθούν το Σαν Φρανσίσκο (22η θέση) και το Λος Άντζελες (24η θέση). Αξιοσημείωτο είναι ότι 5 από τις 10 top πόλεις της λίστας είναι στην Ασία.

Στον παρακάτω πίνακα, γίνεται σύγκριση (σε GBP=British Pounds Rates, 1 British Pound=1,134 euros) του κόστους ζωής σε πόλεις της λίστας της Mercer.

*Με κόκκινο είναι κυκλωμένες οι μεγαλύτερες τιμές.

Εξήγηση παραγόντων πίνακα:

-ενοικίαση ενός διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων με διεθνή πρότυπα σε μια κατάλληλη γειτονιά (ανά μήνα) 

-ενοικίαση ενός ανεξάρτητου διαμερίσματος τριών υπνοδωματίων με διεθνή πρότυπα σε μια κατάλληλη γειτονιά (ανά μήνα) 

-κινηματογράφος, (1 θέση) 

-1 μπλε τζιν

-1 φλιτζάνι καφέ, (συμπεριλαμβανομένης της παρόχης service)

-γεύμα χάμπουργκερ (γρήγορο φαγητό)

-ένα λίτρο βενζίνης (αμόλυβδη 95 οκτανίων)

-γάλα, -παστεριωμένο πλήρες γάλα, πάνω από 2,5% λίπος (1 λίτρο / 33,8 oz)-

-ψωμί -λευκό τοστ (1kg)-

-μπύρα εισαγόμενου τύπου (0,33lt)

-μεταλλικό νερό -μη αφρώδες (1 λίτρο)-

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι: 

-το πιο ακριβό ενοίκιο για ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων με διεθνή πρότυπα σε μια κατάλληλη γειτονιά είναι 6.203 ευρώ το μήνα στο Χονγκ Κονγκ

-το πιο ακριβό ενοίκιο ενός ανεξάρτητου διαμερίσματος τριών υπνοδωματίων με διεθνή πρότυπα σε μια κατάλληλη γειτονιά είναι 11.807 ευρώ το μήνα στη Λουάντα

-το πιο ακριβό εισιτήριο για σινεμά (1 θέση) είναι στο Λονδίνο και κοστίζει 18,13 ευρώ

-το πιο ακριβό μπλε τζιν είναι στο Μπουένος Άιρες και κοστίζει 144,9 ευρώ

-το πιο ακριβό φλιτζάνι καφέ συμπεριλαμβανομένου και του service είναι 7 ευρώ στο Χονγκ Κονγκ

-το πιο ακριβό γεύμα χάμπουργκερ είναι στη Λουάντα και κοστίζει 13 ευρώ

-το πιο ακριβό γάλα -παστεριωμένο πλήρες γάλα, πάνω από 2,5% λίπος (1 λίτρο / 33,8 oz)- είναι στο Χονγκ Κόνγκ και κοστίζει 3 ευρώ

-το πιο ακριβό ψωμί, λευκό τοστ (1kg) είναι στη Λουάντα και κοστίζει 17,22 ευρώ

Να σημειωθεί ότι η αξιόπιστη έρευνα της Mercer, είναι από τις πιο ολοκληρωμένες και περιεκτικές και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις πολυεθνικές εταιρείες και τις κυβερνήσεις να καθορίσουν τις αποζημιώσεις για τους απόδημους υπαλλήλους τους. Η Νέα Υόρκη χρησιμοποιείται ως κριτήριο και όλες οι πόλεις συγκρίνονται με αυτήν. Οι κινήσεις των νομισμάτων υπολογίζονται έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.Η έρευνα περιλαμβάνει 209 πόλεις σε πέντε ηπείρους και μετρά το συγκριτικό κόστος περισσότερων από 200 παράγοντες σε κάθε τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, των μεταφορών, των τροφίμων, των ειδών ένδυσης, των οικιακών ειδών και της ψυχαγωγίας.

 

Επιμέλεια: Μαρία Κυπραίου

email: mkipreou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top