ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ για το BREXIT: Τα δικαιώματα των Βρετανών και το θέμα της Ιρλανδίας στο επίκεντρο

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Brexit Βρετανία

Ολοκληρώθηκε σήμερα Δευτέρα η πρώτη συνεδρία διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όπως συμπλήρωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Βρετανών "και από την κοινή αγορά και από την τελωνειακή ένωση".

Η διαπραγμάτευση κράτησε 7 ώρες και είχε ως αντικείμενο την οργάνωση των ομάδων συζητήσεων και την οριοθέτηση της ατζέντας. Όπως ενημέρωσαν αργότερα από κοινού Μισέλ Μπαρνιέ και Ντέιβιντ Ντέιβις (οι δύο επικεφαλής διαπραγματευτές), το θέμα της Ιρλανδίας θα ανατεθεί για διαπραγμάτευση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και αναμένεται να είναι το πιο δύσκολο και το πιο χρονοβόρο. Αντιθέτως, το ζήτημα των δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ και των Ευρωπαίων στη Βρετανία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτο και μάλιστα με λύση, η οποία θα εξασφαλίζει τα σημερινά τους δικαιώματα εφ όρου ζωής, σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ. Ο Μισέλ Μπαρνιέ ξεκαθάρισε ότι αποτελεί ζήτημα αρχής και τόνισε πως επ` αυτού θα πρέπει να υπάρχουν αμοιβαίες εμπράγματες εγγυήσεις.

Η πρώτη βεβαίως, μεγάλη διαφωνία εκφράστηκε ήδη και αφορά στην αλληλουχία των συζητήσεων. Η πλευρά της ΕΕ δεν θα ξεκινήσει να συζητά το μελλοντικό καθεστώς της Βρετανίας, πριν ολοκληρωθούν οι πρώτες θεματικές συζητήσεις αποχώρησης (το Συμβούλιο είχε αποφασίσει πως δεν θα γίνει καμία συζήτηση πριν πιστοποιηθεί πραγματική και ουσιαστική πρόοδος στο θέμα των πολιτών, της Ιρλανδίας και των οικονομικών απαιτήσεων), ενώ η Βρετανική πλευρά θα ήθελε να συνεχίσει να συζητά το καθεστώς αποχώρησης παράλληλα με τη μελλοντική σχέση.

Ο Ντ.Ντέιβις πάντως ήταν σαφής όταν έλεγε πως το ΗΒ επιθυμεί να ανακτήσει τον αυτόνομο έλεγχο της νομοθεσίας του και ως εκ τούτου θα εγκαταλείψει την κοινή αγορά, καθώς αυτή είναι συνυφασμένη με τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Τέλος, οι δύο συμφώνησαν στο να διατηρήσουν τα μέγιστα δυνατά επίπεδα διαφάνειας στην πορεία των διαπραγματεύσεων, με συνεχείς κοινοποιήσεις αποτελεσμάτων, αλλά και να τις ολοκληρώσουν μέσα στον ορίζοντα της διετίας που προβλέπουν οι συνθήκες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top