Βουλευτής του CHP προειδοποιεί την τουρκική κυβέρνηση για το Κυπριακό

«Ξεκινά μια διαδικασία στην οποία θα καταργηθεί η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

Βουλευτής του CHP προειδοποιεί την τουρκική κυβέρνηση για

«Ξεκινά μια διαδικασία στην οποία θα καταργηθεί η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζτούρκ Γιλμάζ, λέγοντας ότι προειδοποιεί την τουρκική κυβέρνηση πως, αν συνεχίσουν έτσι, θα χάσουν όλα τα δικαιώματά τους στην Κύπρο. Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κατάφερε να αποσπάσει υποχωρήσεις από την Τουρκία στο εδαφικό και πως τώρα, σειρά έχει η ακύρωση των εγγυήσεων. 

Ο Τούρκος βουλευτής, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην τουρκική εθνοσυνέλευση για το Κυπριακό, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε κρίσιμο σημείο. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «η στρατηγική της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να γίνουν οι Τουρκοκύπριοι μειονότητα, με την εκδίωξη του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και τη δημιουργία μιας ενωμένης Κύπρου».

«Είναι στην επικαιρότητα  η σταθερότητα στην Κύπρο, που δήθεν πρέπει να έρθει με λύση. Να το ξεκαθαρίσω αυτό. Εδώ η Τουρκία, στο θέμα της Κύπρου, είναι μόνη. Και η στήριξη του ‘προέδρου’ που είναι στο νησί προς τη λύση, αυξάνει τις ανησυχίες μας. Για να έχεις δύναμη στο τραπέζι, πρέπει μερικές φορές να αναποδογυρίζεις το τραπέζι και να το τελειώνεις έτσι. Ό,τι και να πείτε, αν πάτε με την λογική του ‘θέλω λύση’, τα χέρια σας είναι δεμένα» ανέφερε.

Ο Οζτούρκ Γιλμάζ είπε πως είχαν προειδοποιήσει την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν θα έπρεπε να υποβληθεί χάρτης για το εδαφικό. «Προειδοποιούμε και πάλι. Σε μεγάλο βαθμό ο ελληνοκυπριακός τομέας κατάφερε να αποσπάσει υποχωρήσεις στο εδαφικό. Τώρα, ήρθε η σειρά της ασφάλειας και της συνθήκης συμμαχίας για να ακυρωθεί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να άρει το τέταρτο άρθρο της Συμφωνίας Εγγυήσεων που προβλέπει το δικαίωμα της μονομερούς επέμβασης. Αν αύριο γίνει λύση και αν αυτή τη λύση οι Ελληνοκύπριοι την διαλύσουν, η τουρκική πλευρά δεν θα μπορεί να παρέμβει, επειδή δεν θα έχει μονομερές δικαίωμα. Η δεύτερη προτεραιότητά τους είναι να μειώσουν τον αριθμό του στρατού. Η μείωση του αριθμού του στρατού και η άρση του δικαιώματος επέμβασης σημαίνει πως όποια λύση και να έρθει, δεν θα την εφαρμόσω και θα αφομοιώσω την Κύπρο. Η κυβέρνηση δεν βγάζει άχνα και συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει διαπραγμάτευση με την Κύπρο» ανέφερε.

Ο Τούρκος βουλευτής ανέφερε ότι προειδοποιεί την τουρκική κυβέρνηση πως, αν συνεχίσουν έτσι, τότε θα χάσουν τα δικαιώματά τους στην Κύπρο. «Ξεκινά μια περίοδος κατά την οποία θα καταργηθεί η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Ό,τι και να πουν, μια λύση στην οποία δεν θα υπάρχει στρατός είναι η αρχή ενός προβλήματος για την Τουρκία, επειδή, όταν η Τουρκία χάσει την Κύπρο, θα τα χάσει όλα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όταν ο αμερικανικός και ο ρωσικός στρατός συσσωρεύεται στην Κύπρο, είναι ανόητο εσύ να αποσύρεις τον στρατό σου. Προσοχή, σας προειδοποιώ, μην παίξετε αυτό το παιχνίδι! Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση!».

 

Από την Τουρκία, Άννα Ανδρέου

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top