Αύξηση του αριθμού των νεκρών από τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στο πολυώροφο κτήριο κατοικιών Grenfell Tower στο δυτικό Λονδίνο αναμένει η βρετανική αστυνομία.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 12, ενώ οι πυροσβέστες διέσωσαν 65 ενοίκους του πύργου. Τουλάχιστον δέκα άτομα αγνοούνται, μεταξύ αυτών και μία 12χρονη η οποία μέσα στον πανικό δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την οικογένειά της.Συγγενείς και φίλοι έχουν ήδη ανεβάσει μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα με φωτογραφίες των αγνοουμένων, τον όροφο στον οποίο ζούσαν και την τελευταία φορά που επικοινώνησαν και αναζητούν πληροφορίες.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένοικοι είχαν παγιδευτεί μέσα στον φλεγόμενο πύργο, ενώ κατά τις ίδιες μαρτυρίες μερικοί από αυτούς πήδηξαν από τα παράθυρα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Εν τω μεταξύ, τα έγγραφα της ανακαίνισης του πύργου διαμερισμάτων, δεν αναφέρονται καθόλου σε ένα είδος προστατευτικού τείχους που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε ανακαινίσεις ουρανοξυστών, σύμφωνα με ειδικούς ασφάλειας κτιρίων. 

Οι ειδικοί είπαν ότι η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με ασυνήθιστη ταχύτητα και εξέφρασαν ανησυχίες για το αν η επένδυση του κτιρίου που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανακαίνιση του πύργου Grenfell το 2016, μπορεί να έκανε τον πύργο να καεί σαν «σπιρτόξυλο».

Πρόκειται για πάνελ από αλουμίνιο που έχουν έναν «πυρήνα» πολυαιθυλενίου ή πλαστικού με μια επικάλυψη αλουμινίου τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν μια φτηνή λύση για την ενεργειακή θωράκιση κτηρίων. 

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω επένδυση που χρησιμοποιήθηκε στον  Πύργο Grenfell ήταν πίσω από την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς σε έναν πύργο στη Μελβούρνη το 2014. Μια φωτιά του ογδόου ορόφου εξαπλώθηκε στους 13 ορόφους του κτηρίου σε 11 λεπτά. Η εξάπλωση ήταν "άμεσα συνδεδεμένη" με την εξωτερική επένδυση, είχε σημειώσει  η πυροσβεστική.

Nα σημειωθεί ότι οι ένοκοι του πύργου στο Λονδίνο, είχαν καταγγείλει κακοτεχνίες.

Συγκεκριμένα, η ομάδα δράσης Grenfell, μια ένωση κατοίκων, είχε προειδοποιήσει  επανειλημμένα για τον κίνδυνο πυρκαγιάς και ισχυρίστηκε ότι μια μεγάλη πυρκαγιά αποτράπηκε μετά από μια αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας το 2013. Η ένωση, δήλωσε ότι οι κανείς δεν έλαβε υπόψιν τις ανησυχίες αυτές.

Την ίδια ώρα, η τοπική αρχή στην οποία ανήκει το κτίριο Grenfell Tower στο Κένσινγκτον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν είχαν τοποθετηθεί τείχη πυροπροστασίας στους περισσότερους ορόφους μεταξύ των θερμομονωτικών σανίδων που τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό του κτιρίου κατά την ανακαίνιση.

Η εταιρεία οικοδόμησης του κτιρίου, ο όμιλος Rydon, επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ίδιο, δήλωσε όμως ότι η ανακαίνιση "ακολούθησε όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς που αφορούν τη δόμηση, τις πυρκαγιές, και την υγεία και ασφάλεια" του οικοδομήματος και των κατοίκων.

Ο Πύργος Γκρένφελ, όπως ονομάζεται το κτίριο της δεκαετίας του '70, αποτελείται από 24 ορόφους  και η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε πέρυσι. Με εξαίρεση μερικούς από τους χαμηλότερους ορόφους, ο πύργος τυλίχθηκε στις φλόγες σχεδόν ολόκληρος, παγιδεύοντας οικογένειες.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα προς το παρόν, ενώ η έρευνα για να εντοπιστούν έχει ήδη αρχίσει.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι θα διεξαχθεί μία πλήρης έρευνα τονίζοντας ότι: “εάν οι αρχές πρέπει να πάρουν κάποια μαθήματα, θα το πράξουν.”

 

Tags: