ΡΙΣΚΑΡΕ η Μέι και της γύρισε μπούμερανγκ! Πρώτη αλλά χωρίς αυτοδυναμία- Την κατακεραυνώνει ο βρετανικός τύπος

Αναμένεται σχηματισμός κυβέρνησης με την υποστήριξη του DUP

Έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας είναι η Τερέζα Μέι, αφού δεν κατάφερε να πάρει την αυτοδυναμία. Ηγέτιδα του δημοκρατικού κόμματος είναι η Αρλίν Φόστερ. Αν τελικά τα βρουν, η Βρετανία θα κυβερνάται από δυο γυναίκες.

Όλους τους διαθέσιμους χώρους επιστράτευσαν οι Βρετανοί για να στήσουν τις κάλπες τους. Παμπ, ανεμόμυλοι, κάστρα, ακόμα και γυμναστήρια, δημόσια πλυντήρια, πρώην πυροσβεστικοί σταθμοί, σημεία κάτω από σκάλες σπιτιού και ....ένα τροχόσπιτο, έγιναν υποδοχείς ψήφων.

Οι κάλπες μίλησαν. Το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε την απόφαση της Τερέζα Μέι για πρόωρες εκλογές.

Το  Συντηρητικό Κόμμα της βρετανίδας πρωθυπουργού παίρνει ποσοστό 42,4% και 318 έδρες, ενώ το Εργατικό Κόμμα με ηγέτη τον Τζέρεμι Κόρμπιν 40 % και 261 έδρες. Κανείς δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία των 326 εδρών.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, πάντως, μετά τη συνάντησή της με τη βασίλισσα, οδεύει ακάθεκτη προς το σχηματισμό κυβέρνησης. Πλάι της αναμένεται να σταθεί η ηγέτιδα του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, Αρλίν Φόστερ. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα η οποία κατέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο στη Βόρεια Ιρλανδία, όπως σας έχει ενημερώσει το star.gr. Ο πατέρας της δολοφονήθηκε από τον ΙΡΑ κι εκείνη έπεσε θύμα επίθεσης με βόμβα της οργάνωσης στο σχολικό, όταν ήταν 16 ετών. Το κόμμα της πήρε 0,3% και 10 έδρες.

Η Τερέζα Μέι ανέφερε στο διάγγελμά της ότι «θα συνεχίσουμε τη δουλειά με τους φίλους και συμμάχους μας, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Β. Ιρλανδίας). Αυτό θα μας επιτρέψει να ενωθούμε ως χώρα και να διοχετεύσουμε τις ενέργειές μας προς μια επιτυχημένη συμφωνία Brexit».

Είναι φανερό πως ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, οι Βρετανοί ψηφοφόροι άλλαξαν γνώμη. Θέλουν ένα χαλαρό Brexit, χωρίς βιασύνη, γι' αυτό και το κόμμα του Φάρατζ, το οποίο πρωτοστάτησε στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν λαμβάνει καμία έδρα. Πήρε ποσοστό μόλις 1,8%

Μικρή πτώση στα ποσοστά τους σημείωσαν τα υπόλοιπα κόμματα:

  • Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 7,4% και 12 έδρες
  • Σκωτικό Εθνικό Κόμμα: 3% και 35 έδρες
  • Λοιποί: 5,3% και 23 έδρες

Ο βρετανικός τύπος κατακεραυνώνει την Τερέζα Μέι. «Η Μέι χάνει το μεγάλο της στοίχημα», «το Ηνωμένο Βασίλειο στην κόψη του ξυραφιού» και «κρέμεται από μια κλωστή» είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top