Για διαστρέβλωση του περιεχομένου των δηλώσεων του ΓΓ του ΟΗΕ κατηγορεί την Ελληνοκυπριακή πλευρά με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηριζοντάς την μη ειλικρινή και με έλλειψη πολιτικής βούλησης για λύση στο Κυπριακό. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι η στάση αυτή ενισχύει τα ερωτηματικά της  για το εάν η Ε/κ πλευρά θέλει να ιδρύσει συναιτεριμό στη βάση της πολιτικής ισότητας. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “όπως είναι γνωστό η Τουρκία είναι έτοιμη για να συνέλθει ξανά χωρίς όρους η Διάσκεψη για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στην Γενεύη στις 12 Ιαννουαρίου του 2017 και συνεχίζεται η αποφασιστικότητά της για την εξεύρεση μιας δίκαιης, μόνιμης και περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό”. 

“Σε αυτό το πλαίσιο αξιολογούμε την δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ έπειτα από τη συνάντησή του με τους δύο ηγέτες στις 4 Ιουνίου στην Νέα Υόρκη ως ένα βήμα που έγινε για την κατάληξη της διαδικασίας. Όπως έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος της ‘τουρκικής δημοκρατίας βορείου Κύπρου’ Μουσταφά Ακιντζί κατά την επιστροφή του σήμερα στο νησί η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ αντανακλά την αντίληψη της ανάγκης για να συνέλθει η Διάσκεψη για το Κυπριακό χωρίς κανένα όρο μέσα στον Ιούνιο”, προστίθεται. 

Αναφέρει ακόμη ότι “τελικά, στην ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ με την απευθείας αναφορά του στην Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 τονίζεται ιδιαίτερα και η αρχή ότι όλα τα θέματα θα συζητηθούν ως αλληλένδετα μεταξύ τους και χωρίς να συμφωνηθούν όλα τα θέματα θα θεωρηθεί ότι δεν υπήρξε συμφωνία σε κανένα" και προσθέτει: 

“Ενώ η κατάσταση είναι αυτή, τό ότι άρχισε η διαστρέβλωση του περιεχομένου της δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ από την Ε/κ πλευρά πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι και ο ισχυρισμός ότι έχουν γίνει αποδεχτοί οι όροι που έθεσε ο Ε/κ ηγέτης για τη Διάσκεψη της Γενεύης είναι για μια ακόμη φορά ξεκάθαρο πόσο μή ειλικρίνής είναι η Ε/κ πλευρά και πόση έλλειψη πολιτική βούλησής έχει για τη λύση”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “η ερμηνεία που έδωσε η Ε/κ πλευρά στο περιεχόμενο της συμφωνίας που κατέληξαν οι δύο ηγέτες στη συνάντησή τους με τον ΓΓ του ΟΗΕ διαστρευλώνοντάς το με τρόπο ώστε να εξυπηρετεί τις προσδοκίες τους για εσωτερικη πολιτική ενισχύει τα ερωτηματικά εάν η Ε/κ πλευρά θέλει να ιδρύσει ένα νέο συναιτερισμό στη βάση της πολιτικής ενότητας με τους Τ/Κ”. 

“Εάν ο στόχος είναι με την σύγκληση ξανά της Διάσκεψης για το Κυπρακό να καταλήξει με επιτυχία η διαπραγματευτική αυτή διαδικασία που συνεχίζεται για δύο χρονια στο νησί αξιοποιώντας αυτή την τελευταία ευκαιρία για μια περιεκτική λύση στην Κύπρο, πρέπει όλες οι πλευρές να υιοθετήσουν την εποικοδομητική στάση που επιδεικνύει η Τουρκία και η Τ/κ πλευρά και που αντανακλά την ειλικρινή βούληση για λύση”, καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ

 

Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου