Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα αναμένει σε λίγες ώρες την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για το αν θα αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. 

Οι έντονες φήμες που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 24ωρα αποκαλύπτοντας την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου για αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία - ορόσημο για την κλιματική αλλαγή, έχουν προκαλέσει τη μήνη της διεθνούς κοινότητας.

Την ίδια ώρα, η Κίνα δείχνει έτοιμη να προσεγγίσει τη Γηραιά Ήπειρο και να συσφίξει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της μαζί της.

Σήμερα,  Πέμπτη 1 Ιουνίου, και αύριο, Παρασκευή 2 Ιουνίου, συγκαλείται στις Βρυξέλλες η 19η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας, η οποία κρίνεται ιστορική. Οι δύο γίγαντες δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει, να αγωνιστούν μαζί για την κλιματική αλλαγή και να εξετάσουν όλα τα μεγάλα οικονομικά και εμπορικά θέματα.

«Η συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου κακοποιεί τις διατλαντικές σχέσεις, αλλά μπορεί να ξυπνήσει την αποκοιμισμένη Ευρώπη», γράφει, χαρακτηριστικά, σε σημερινό της άρθρο, η γαλλική Le Figaro.

«Με τη στάση του ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε αυτό που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο: να βγάλει από τη μούχλα την Ευρώπη και να της δώσει την όρεξη να υπάρξει από μόνη της. Οσο βίαιο κι αν ήταν το ξύπνημα», προσθέτει η εφημερίδα.

«Η Κίνα θέλει να υπογράψει αυτή τη συμφωνία», γράφει ο έμπειρος Κινέζος αναλυτής Xinning Song, καθηγητής στην Ακαδημία των Βρυξελλών για ευρασιατικές σπουδές (μια ακαδημαϊκή πλατφόρμα με στόχο να διευκολυνθεί η κατανόηση μεταξύ ευρωπαϊκών λαών και κινεζικού). «Η Κίνα έχει τεράστια προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ειδικά στο Πεκίνο. Και νομίζω ότι η κινεζική πολιτική για την οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ σαφής και λέει ότι θα πρέπει μια από τις στρατηγικές προτεραιότητες της Κίνας να γίνει η πράσινη ανάπτυξη», δηλώνει ο καθηγητής.

Το εμπόριο και οι επενδύσεις είναι τα άλλα μεγάλα θέματα της Συνόδου ΕΕ-Κίνας που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να κατηγορούν την Κίνα για πρακτικές ντάμπινγκ και για κυβερνητικές παρεμβάσεις στην οικονομία. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει τώρα πιο ανοιχτή για να επιταχύνει ένα Σύμφωνο Επενδύσεων, το οποίο συζητείται στα χαρτιά από το 2013. Αυτό δήλωσε εξάλλου ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου, επιτετραμμένος των σχέσεων με την Κίνα, Jo Leinen, σοσιαλδημοκράτης βουλευτής.

«Αναζητούμε μια ισότιμη εμπορική σχέση και έναν δίκαιο ανταγωνισμό. Κατά συνέπεια, επιθυμούμε να καταλήξουμε σε ένα Σύμφωνο Επενδύσεων και σε μια δήλωση για το κλίμα, τα οποία θα εμβάθυναν τη συνεργασία μας. Δεν θα πρέπει να μιλάμε υπερβολικά για ιδεολογίες, αλλά περισσότερο για πρακτικές λύσεις», δήλωσε.

Στην ατζέντα της Συνόδου ΕΕ-Κίνας βρίσκονται επίσης η ασφάλεια, οι κυβερνοεπιθέσεις και η τρομοκρατία, καθώς και οι διπλωματικές προσπάθειες για την διαχείριση της βορειο-κορεατικής απειλής για πυρηνικό πόλεμο.

Η 19η Σύνοδος ΕΕ-Κίνας θα γίνει υπό την κοινή προεδρία του Κινέζου πρωθυπουργού Li Keqiang, του προέδρου του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Tags: